Hoe krijg je jonge vrijwilligers in het groen?

Hoe krijg je jonge vrijwilligers in het groen?
Hoe krijg je jonge vrijwilligers in het groen?
28 november 2019
Opinie | | Vrijwilligers

Wist u dat Nederland ruim 100.000 vrijwilligers heeft die 'in het groen’ werken? Afgelopen donderdag 21 november mocht ik op de landelijke mentoren-dag van Staatsbosbeheer op kasteel Groeneveld (buitenplaats voor Stad en Land en eigendom van Staatsbosbeheer) te Baarn een presentatie geven over het werven van vrijwilligers. Een zaal vol boswachters (ik blijf het een prachtig beroep vinden) die ik mocht bijpraten over nieuwe vormen van vrijwilligerswerk. Want élke vrijwilligersorganisatie in élke sector kampt met diezelfde vraag: hoe vind ik de nieuwe jonge vrijwilliger?
 
Groene energie, groene handen
Wat mij woensdag ook opviel was dat iedereen met diezelfde vraag zit: hoe zet ik vrijwilligersenergie van mensen om in vrijwilligerswerk? Erasmus Universiteit professor Lucas Meijs spreekt vaak over de energie van mensen om vrijwilligerswerk te doen, maar om echt aan de slag gaan moet je wel worden getriggerd. En die trigger, daar zijn vrijwilligersorganisaties continu mee bezig. Zo ook ‘groene’ organisaties als Staatsbosbeheer.

Nieuwe groene ontwikkelingen 
Op deze bijeenkomst sprak ook Tetje Falentijn van LandschappenNL. Deze organisatie ‘behartigt de belangen van de provinciale Landschappen en de provinciale stichtingen Landschapsbeheer op bovenprovinciaal, interprovinciaal en nationaal niveau’, zoals de website aangeeft. Tetje gaf een interessante inkijk in de ontwikkelingen rond vrijwilligerswerk in het groen. Zo kent ‘Groen’ op dit moment 100.000 vrijwilligers en die vrijwilligers zijn rond de 60 jaar en veelal hoger opgeleid. Tot zo ver veel overeenkomsten met andere sectoren. Waar het groen vrijwilligen op dit moment wel weer veel baat bij heeft is een nieuwe aanstroom van jonge vrijwilligers die met de handen letterlijk de modder in willen staan. Zo gingen festivalgangers van Welcome to The Future samen met de Stichting 10.000 Hours de natuur opruimen en is het Maatschappelijke Diensttijd-traject Project Groen Traineeship een van de best lopende projecten binnen dit door mij al vaker genoemde overheidsproject. 
 
Hot!
Voordeel voor de groene sector en haar vrijwilligers is, dat natuur 'hot' is. Door o.a. de klimaatverandering, klimaatontkenners en - drammers, PFAS-crisis, de stikstofuitspraak en zure regen, staat anno 2019 het klimaat vol op de kaart. Dit mede dankzij het debat dat wordt gevoerd in de politieke arena, in de media en op platforms als Twitter. Ik denk dat de groene vrijwilligerssector hier haar voordeel mee kan doen. Jongeren, millennials, zijn actief bezig en betrokken met het klimaat en willen zich daar ook voor inzetten. Dáár ligt een grote kans voor vrijwilligerswerk. Hoe serieus de uitdagingen en ontwikkelingen ook zijn, now is the time! Kijk als voorbeeld en ter inspiratie naar het indrukwekkende verhaal van Greta Thunberg en naar de activiteiten van Extinction Rebellion. Mijn pleidooi is niet om meteen op te stomen naar het Malieveld, maar ik roep wel iedereen op om deze kans te pakken en aan de slag te gaan met die groene vrijwilligers. Mijn steun heb je!