Eerste internationale SIB gelanceerd

13 september 2016, 11:00
Grensoverschrijdende samenwerking
Grensoverschrijdende samenwerking
Afgelopen week heeft de gemeente Enschede de eerste Social Impact Bond (SIB) gelanceerd bij Kreishandwerkerschaft te Rheine (Duitsland), gericht op Enschedese werkzoekenden en Duitse werkgevers. Met deze SIB willen de gemeente Enschede, Start Foundation, ABN AMRO en BOAS Werkt 138 werkzoekenden intensief begeleiden naar beschikbare banen aan de andere kant van de grens. Dit is de eerste grensoverschrijdende SIB ter wereld.
 
Enschede kent een werkloosheidspercentage van 8,5 procent*. In de Duitse regio Nordrhein-Westfalen is sprake van volledige werkgelegenheid: het werkloosheidspercentage is er niet hoger dan 3 procent. De verwachting is dan ook dat het aantal onvervulde vacatures de komende jaren zal stijgen. Omdat werklozen uit Enschede de weg naar de Duitse arbeidsmarkt nog moeilijk lijken te vinden, hebben de gemeente Enschede, Start Foundation, ABN AMRO en BOAS Werkt de handen ineen geslagen.
 
De SIB - een nieuwe manier van samenwerken tussen overheid, private investeerders en uitvoerder(s) om maatschappelijke projecten aan te pakken - richt zich op de 7.000 huishoudens in Enschede die momenteel een Wwb-uitkering ontvangen. Start Foundation en het ABN AMRO Social Impact Fund leveren de voorfinanciering voor BOAS Werkt: 1,1 miljoen euro. Sociaal ondernemer BOAS Werkt financiert zelf ook 5 procent en bestendigt daarmee hun commitment. Met dit geld gaat BOAS Werkt gedurende 2,5 jaar minimaal 138 werkzoekenden uit Enschede naar een baan in Duitsland begeleiden. Als de aanpak succesvol is, zullen de werkzoekenden een vaste baan bij een Duitse werkgever vinden. De gemeente bespaart dan op uitkeringen. Uit deze besparingen betaalt de gemeente Enschede de investeerders terug. Het financiële risico van dit programma ligt voornamelijk bij de investeerders, niet bij de gemeente. De resultaten worden gemeten door Kennispunt Twente.
 
gerelateerde items