Goede doelen vrezen minder giften door IBAN

3 januari 2014, 04:00
Goede doelen vrezen minder giften door IBAN
Goede doelen vrezen minder giften door IBAN
Goede doelen vrezen dat ze minder inkomsten krijgen als hun rekeningnummers straks worden vervangen door een IBAN-nummer met achttien tekens. De lange cijferreeksen zijn voor donateurs moeilijker te onthouden, zeggen brancheorganisatie VFI en Giro 555 vandaag in het AD.

Zo’n vijftig goede doelen hebben nu een kort rekeningnummer. De samenwerkende hulporganisaties hebben bijvoorbeeld Giro 555, en de stichting Vluchteling heeft Giro 999. Dat laatste nummer verandert op 1 februari in NL48 INGB 0000 0009 99. ‘De zorgen van de goede doelen zijn terecht’, zegt directeur Gosse Bosma (foto) van de brancheorganisatie VFI. ‘De tijd dringt. We willen met de banken afspraken maken om de schade tot een minimum te beperken.’

Lobby
De branche wil dat consumenten die toch het korte rekeningnummer blijven gebruiken, via een schermpje op de computer het nieuwe, juiste nummer te zien krijgen. De hulporganisaties achter Giro 555 hebben 2 jaar lang tevergeefs gelobbyd bij de banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden. ‘Giro 555 is een icoon. Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is’, zegt Barbara Bosma van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Europese verordening
De Nederlandse banken kunnen het rekeningnummer niet in stand houden. ‘Het is een Europese verordening’, zegt Remko Vellenga van De Nederlandsche Bank. ‘Die bepaalt dat iedereen IBAN straks moet gebruiken.’ Door het nieuwe betalingssysteem kan in het hele eurogebied op dezelfde manier betaald worden.

(Bron: AD)
gerelateerde items