Goede Doelen Test deelt uit

28 maart 2007, 08:59
Onlangs ontving de Stichting Nationale Goede Doelen Test het verzoek van een anonieme major donor om te assisteren bij een anoniem te verrichten gift van 1 miljoen euro. Deze week maakte de NGDT bekend welke veertien doelen in de prijzen zijn gevallen. FM vroeg zich af hoe het geld is verdeeld en of de anonieme gever zich ondertussen bekend heeft gemaakt. Femke van der Horst, directeur van de stichting, geeft antwoord.


Hoe is de verdeling tot stand gekomen?

 


Van der Horst: "We hebben de vermogende particulier geholpen bij zijn oriëntatie. Met name door hem, met de door hem opgegeven criteria - waarvan de mate van effectiviteit waarmee goede doelen gelden besteden de belangrijkste was - door de Goede Doelen Test heen te leiden. Daaruit rolde een advies. Uiteindelijk heeft de donor zelf bepaald naar welke doelen zijn geld gaat. Acht ton is ten goede gekomen aan goede doelen. Twee ton gaat naar sportclubs. Daarover hebben we niet geadviseerd."

 


In het persbericht waarin bekend werd gemaakt dat de Nationale Goede Doelen Test ging assisteren bij de toekenning van 1 miljoen aan goede doelen, stond ook de oproep aan fondsen om zich snel aan te sluiten bij de NGDT. Hebben zich nieuwe fondsen gemeld en is het geld ook deels bij nieuwkomers terechtgekomen?

 


Van der Horst: "Er hebben zich wel enkele nieuwe deelnemers gemeld. Maar we hebben vooral veel reacties gehad van al aangesloten fondsen, die wilden weten wat ze moesten doen om in aanmerking te komen. Ons antwoord was: zorg dat je informatie als geregistreerd doel compleet is, met name op het gebied van de behaalde resultaten. Uiteindelijk is het geld gegaan naar al aangesloten doelen. Ik heb alle doelen persoonlijk gebeld. De toegekende bedragen zijn inmiddels overgemaakt. De dankbrieven van de fondsen geven we door aan de donateur."

 


Is dit een publiciteitsstunt geweest?

 


Van der Horst: "Enkele fondsen die geld hebben gekregen reageerden zelfs nu nog verbaasd. Het was dus toch geen grap, werd er gezegd. Nee, het was geen publiciteitsstunt. Hoewel de indirecte aandacht voor de Nationale Goede Doelen Test natuurlijk leuk is meegenomen."

 


De anonieme donateur is niet betrokken bij de NGDT, was niet betrokken bij de opzet van het initiatief en ook niet in een bestuursfunctie actief?

 


Van der Horst: "Nee, de donateur is niet direct betrokken. Hij is afkomstig uit het netwerk van Bart Hartman, voorzitter van de Stichting Nationale Goede Doelentest. Geven via de SNGDT leek hem de ideale manier om te geven zonder de aandacht op zich te vestigen. Eigenlijk was de anonieme gever ons te snel af. We willen in de toekomst onze adviesfunctie uitbreiden, zowel aan vermogende particulieren als aan organisaties."

 


Naschrift: Het geld is toegekend aan AMFREF Flying Doctors (€ 50.000), Artsen zonder grenzen (€ 50.000), KWF Kankerfonds (€ 50.000), Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (€ 100.000), MS Research (€ 50.000), Nederlandse Hartstichting (€ 50.000), Nierstichting Nederland (€ 50.000), Prinses Beatrix Fonds (€ 50.000), Reumafonds (€ 50.000), SOS-Kinderdorpen (€ 50.000), Stichting Alzheimer Nederland (€ 50.000), Stichting Vrienden van Tanzania (€ 50.000), Stichting Vrienden van Nieuw Unicum (€ 100.000), en Wereld Natuur Fonds (€ 50.000).
gerelateerde items