Goede Doelen Nederland: ‘Afscheid Gosse Bosma indrukwekkend’

27 januari 2020, 17:00
Gosse Bosma
Gosse Bosma
Op 20 januari heeft Goede Doelen Nederland afscheid genomen van Gosse Bosma als directeur. Met een volle zaal, een goed inhoudelijk programma, veel mooie woorden én een ode in de vorm van een opera mogen we concluderen dat zijn afscheidsbijeenkomst indrukwekkend was, aldus de koepel.
 
Vanuit zijn nieuwe positie als zelfstandig adviseur ‘public affairs’ zal Gosse nauw betrokken blijven bij de sector. Voor een deel van zijn tijd zal hij de lobby van Goede Doelen Nederland en SBF in Den Haag en Brussel blijven ondersteunen. Het centrale thema in het inhoudelijk programma was daarom de relatie met de overheid en de voorbereiding op de verkiezingen in 2021.
 
Gesprek op de bank
Marianne de Visser van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) gaf een exposé over de WRR verkenning ‘Filantropie op de grens van markt en overheid’ en haar reactie op de beleidsvisie filantropie van de overheid. In een gesprek op de bank met Marc van den Tweel (Natuurmonumenten), Dennis van Breemen (ministerie van J&V) en Marianne de Visser werd verder gepraat over de maatschappelijke waarde van de filantropie, de beleidsvisie van de overheid en de coördinerende rol van het ministerie van J&V om de ruimte die de sector nodig heeft te waarborgen.  
 
Slotwoord van Gosse
Het inhoudelijke deel werd afgesloten met een slotwoord van Gosse. Een mooie combinatie van persoonlijke ervaringen, reflectie op de discussie van de middag en op de ontwikkelingen binnen de sector. Hierover zegt hij: ‘Ik geloof heilig in de kracht van burgerinitiatieven voor maatschappelijke idealen. Voor mij zijn waarheid, rechtvaardigheid en schoonheid belangrijke centrale waarden gemaakt door mensen. Om die reden hebben we de overheid een rol toegekend. Niet andersom. Het is dat ook heel bijzonder dat zoveel mensen burgerschap zien als uitvloeisel van de overheid’.   
 
Slotakkoord 
Het slotakkoord was een ode aan Gosse. Met een aria uit de opera Lakmé van Delibes werd Gosse toegezongen door Ardelia Padmasawitri en Hella ter Meulen, op de vleugel begeleid door Loek Dikker. Deels met de oorspronkelijke Franse tekst en deels met een speciaal voor Gosse geschreven tekst.
 
gerelateerde items