Goede doelen in de fout tijdens verkiezingen VS

7 juni 2007
Nieuws | | Governance & Finance

Meer dan 350 Amerikaanse goede doelen en religieuze organisaties hebben zich tijdens de verkiezingscampagnes in 2006 niet correct gedragen. Een deel van de overtredingen wordt op dit moment onderzocht door de IRS, de Amerikaanse belastingdienst.


De federale wet verbiedt goede doelen en religieuze organisaties om partijdig te zijn. Het verrichten van giften aan politieke partijen is dan ook verboden. Toch lijkt het erop dat enkele honderden goede doelen zich van dit verbod niets aangetrokken hebben en getracht hebben met een gift de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden.

 


Het onderzoek van de IRS richt zich niet alleen op financiele steun. Ook het ontplooien van activiteiten voor politieke partijen heeft de aandacht van de fiscus, want ook dit is niet toegestaan.

 


De meest voorkomende overtredingen zijn: verkiezingsposters plakken in het gebouw van het goede doel, politieke sprekers tijdens bijeenkomsten van het goede doel het woord laten voeren, kerkelijk leiders die tijdens diensten van hun partijdigheid blijk geven, gedrukt materiaal vervaardigen waarin een politieke partij wordt gesteund, en het verrichten van donaties aan verkiezingscampagnes.

 


Er zijn tot op heden door de IRS 26 waarschuwingen uitgedeeld. Het onderzoek naar de activiteiten van 14 goede doelen is gestaakt. Ongeveer zestig goede doelen staan nog onder verdenking.