Toon alles (3)

Goede doelen besteden meer aan maatschappelijke doelen

3 augustus 2018, 06:00
Goede doelen besteden meer aan maatschappelijke doelen
Goede doelen besteden meer aan maatschappelijke doelen
Vooruitlopend op het jaarlijkse sectoronderzoek heeft Goede Doelen Nederland onder 28 grotere goede doelen de ontwikkelingen in bestedingen en steun uit de samenleving over 2017 onderzocht. Belangrijkste conclusie is dat de 28 organisaties in 2017 bijna tien procent (bijna 166 miljoen euro) meer aan maatschappelijke doelen hebben besteed dan in 2016. De omvang van de doelbesteding (totaal 1,9 miljard euro), in verhouding tot de totale bestedingen, ligt op 91 procent.
 
In september verschijnt Feiten en Cijfers 2018met de belangrijkste cijfers over 2017 van de bij Goede Doelen Nederland aangesloten leden. Vooruitlopend op dit jaarlijkse sectoronderzoek zijn nu al de inkomsten en bestedingen onderzocht van 28 grotere goede doelen met inkomsten meer dan 20 miljoen euro per jaar op basis van cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). 
 
De totale inkomsten van de in het onderzoek betrokken goede doelen bedragen ruim twee miljard en zijn ten opzichte van 2016 gestegen met 7,5 procent. Inkomsten uit giften en donaties stegen met 6,6 procent. Ook de steun vanuit het bedrijfsleven is toegenomen. Waar de 28 organisaties in 2016 een bedrag van ruim 35 miljoen euro ontvingen, is dat in 2017 een bedrag van ruim 41 miljoen.
 
De directiesalarissen van de leden in 2017 worden in september ook gepubliceerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het CBF en Mazars Accountants. 
 
Deelnemers Top 28 goede doelen
De volgende organisaties zijn in het onderzoek betrokken: Het Leger des Heils, Artsen zonder Grenzen, KWF Kankerbestrijding, Rode Kruis, Natuurmonumenten, KNCV Tuberculosefonds, Wereld Natuur Fonds, CARE Nederland, Plan Nederland, Aidsfonds,  Hartstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, War Child, Save the Children, Woord en Daad, Amnesty International, Humanitas, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, Liliane Fonds, Leprastichting, Greenpeace, Stichting Vluchteling, UNICEF, Solidaridad, Kerk in Actie, ZOA en  VluchtelingenWerk.
 
gerelateerde items