Goed Geld Gala breekt weer record: 341 miljoen aan donaties

7 februari 2017, 08:00
Clinton: ‘De steun van de Postcode Loterij zorgt voor echte vooruitgang in het bouwen aan een gezondere en duurzamere planeet.’
Clinton: ‘De steun van de Postcode Loterij zorgt voor echte vooruitgang in het bouwen aan een gezondere en duurzamere planeet.’
In Koninklijk Theater Carré werden gisterenavond tijdens het Goed Geld Gala de donaties bekendgemaakt van de Nationale Postcode Loterij. Er werd dit jaar opnieuw een recordbedrag uitgereikt: ruim 341 miljoen euro aan 110 goede doelen. Hivos en Greenpeace kregen ruim 14,8 miljoen in de strijd tegen ontbossing van het Amazonegebied. Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton, tevens internationaal goodwill ambassadeur van de Postcode Loterij, sprak namens de Clinton Foundation over de concrete stappen die we kunnen nemen in de aanpak van klimaatverandering.
 
Dankzij de 2,8 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 682 miljoen euro. De bijdrage aan goede doelen groeide hiermee met bijna 14 miljoen euro.
 
Hivos en Greenpeace gaan samen met de inwoners van het Amazonegebied tien miljoen hectare bedreigd regenwoud en de leefgebieden van de inheemse gemeenschappen beschermen met de modernste technologieën. Naast Hivos en Greenpeace kunnen nog veel meer goede doelen rekenen op een schenking. Een greep uit de donaties die de loterij maandagavond bekendmaakte:
 
Plastic soep
De biodiversiteit in onze oceanen neemt met schrikbarende snelheid af. De Postcode Loterij stelt diverse bedragen beschikbaar voor organisaties die onze oceanen beschermen. Zo krijgt de Plastic Soup Foundation een schenking van 600.000 euro voor het aanpakken van een urgent probleem: verontreiniging van de oceanen door plastic.
 
Wereldwijd een einde aan lepra
De Leprastichting streeft ernaar dat lepra in 2030 in de projectgebieden in India, Indonesië en Brazilië met 90 procent is teruggedrongen. De stichting gaat inzetten op vroege opsporing van lepra én preventieve behandeling van mensen die besmet zijn. De Leprastichting krijgt hiervoor een bijdrage van ruim 9,3 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij. 
 
Bloemen voor de bij
De intensieve landbouw, de verstedelijking en ons efficiënte groenbeheer vormen bedreigingen voor de bij. En daarmee voor de bestuiving van gewassen. Natuur en Milieu en LandschappenNL zetten alles-op-alles om de bij in ons land te redden. De Postcode Loterij schenkt hen hiervoor een bedrag van in totaal ruim 3,2 miljoen euro.
 
Meer Marker Wadden
Met ruim 6,9 miljoen euro draagt de loterij opnieuw bij aan de Marker Wadden. Sinds 2012 is Natuurmonumenten, dankzij een bijdrage van 15 miljoen euro uit het Droomfonds, bezig om de biodiversiteit in het Markermeer te vergroten met de aanleg van een hele nieuwe eilandengroep. De Postcode Loterij geeft met deze schenking het succesvolle project een impuls om nog verder uit te breiden.
 
Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.

Clinton
Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton, tevens internationaal goodwill ambassadeur van de Postcode Loterij, sprak over klimaatverandering: ‘Ik heb 15 jaar geleden de Clinton Foundation opgericht om oplossingen te vinden voor de meest urgente en moeilijkste uitdagingen in de wereld, waaronder klimaatverandering. Klimaatverandering bedreigt het leven van velen, vooral diegenen die het economisch al zwaar hebben. Er zijn echter concrete stappen die we kunnen nemen om hiermee om te gaan, en die tegelijkertijd economieën doen groeien, banen creëren en nieuwe industrieën doen opkomen. De structurele steun van de Postcode Loterij voor vele organisaties die hieraan werken, waaronder de Clinton Foundation, zorgt voor echte vooruitgang in het bouwen aan een gezondere en duurzamere planeet.’

♦Lees de column van Edwin Venema over de speech van Clinton: klik hier
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items