Glazen plafond vrouwelijke bestuurders vertoont barstjes

18 oktober 2007
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (18 oktober) - Guidestar, de grootste online database van non-profits, heeft aan de hand van informatie van de Amerikaanse belastingdienst een aantal interessante conclusies getrokken. De opvallendste: vrouwen die non-profits leiden hebben in 2005 grotere salarisverhogingen gekregen dan hun mannelijke collega's.


Vrouwelijke CEO's die een budget beheren van 25 miljoen dollar of meer, konden 6,7% salarisverhoging incasseren. De mannelijke bestuurders moesten het doen met 5,5%. In organisaties met een budget van 50 miljoen dollar of meer, konden de topvrouwen een salarisstijging van 8,4% bijschrijven. Ook hier bleven de mannen met 7,1% achter.

 


Dit betekent niet dat het glazen plafond nu is verdampt. Er is nog steeds een aanzienlijk gat in beloning. Het verschil is echter slinkende. In 2000 verdienden mannelijke CEO's nog 45% meer dan vrouwelijke collega's. Dit verschil in beloning was in 2005 al teruggelopen tot 25%.

 


Het Guidestar-raport was al aan haar zevende editie toe. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van IRS-data van meer dan 53.000 non-profits met een belastingvrijstelling.