Scherpe daling Amerikaanse donateurs

4 mei 2011
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (5 mei) - Amerikaanse gevers aan goede doelen doneerden tijdens de economische recessie in 2008 en 2009 ruim twintig procent minder dan in 2007. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Belastingdienst. De daling is veel scherper dan het gezaghebbende onderzoek "Giving USA" voorspelde, aldus The Chronicle of Philanthropy.

De cijfers geven aan hoe groot het financiele gat is dat Amerikaanse non profits moeten vullen bij een nog uiterst fragiel economisch herstel. Volgens de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, trokken Amerikanen in 2008 voor bijna 172 miljard dollar aan giften af van hun inkomen; een jaar later daalde dit bedrag met ruim 10%. Over 2009 daalde het totale aftrekbare bedrag aan giften nog verder naar 148 miljard dollar (minus 14%).

Verschil met "Giving USA"
De terugval in giften is veel groter dan deskundigen aannamen op basis van gegevens van het "Giving USA" onerzoek, dat de meeste fondsenwervers in de VS gebruiken als benchmark. "Giving USA" vertelde een heel ander verhaal: volgens dit onderzoek zou de dip in giften alleen in 2008 beperkt blijven tot 2,4% en in 2009 zelfs helemaal geen daling vertonen.
Filantropiedeskundigen zijn van mening dat de geloofwaardigheid en reputatie van "Giving USA" hierdoor een enorme knauw heeft gekregen.