Toon alles (1)

Girl Power Alliance event toon successen in strijd voor vrouwenrechten

16 december 2015, 09:41
Urmila Chaudhary was een van de indrukwekkende sprekers op het afsluitende evenement van de Girl Power Alliance (GPA).
Urmila Chaudhary was een van de indrukwekkende sprekers op het afsluitende evenement van de Girl Power Alliance (GPA).
De Girl Power Alliance zet zich in voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Op het evenement Speak Out for Girl Power op 10 december werd bekend gemaakt dat de alliantie 1.6 miljoen meisjes en jonge vrouwen heeft bereikt in 2014 alleen. Filanthropium was erbij.

Urmila Chaudhary (foto) uit Nepal was een van de indrukwekkende sprekers op het afsluitende evenement van de Girl Power Alliance (GPA), het vijfjarige programma dat in 2011 van start ging en eind december afloopt. Haar verhaal is tegelijk verdrietig en krachtig. Als jong meisje werd zij door haar broer als slaaf verkocht aan een grootgrondbezitter. Ze was een Kamalaris: een slaafmeisje, jarenlang werd ze door de grootgrondbezitter misbruikt. Met behulp van Plan Nepal behaalde zij alsnog haar diploma. Nu is ze medeoprichter van de NGO Freed Kamalari Development Forum dat als doel heeft om Kamalaris meisjes uit hun slavernij te bevrijden. ‘Kamalaris krijgen geen salaris, ze moeten leven van twee maaltijden per dag. Ze hebben geen mogelijkheid om naar school te gaan. Ik wil meisjes redden uit deze situatie.’

MFS-II
De GPA is een samenwerkingsverband van zes NGO’s (Plan Nederland, Child Helpline International, Defence for Children – Epcat Nederland, Free Press Unlimited, International Child Development Initiatives en Women Win). De gedeelde visie van de NGO’s is dat mannen en vrouwen gelijke rechten en gelijke kansen moeten hebben. Gender-ongelijkheid is zowel moreel verwerpelijk als dom vanuit een economisch perspectief. Het project ontving €52 miljoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken onder het MFS-II (medefinancieringsstelsel II waaruit Nederlandse ontwikkelingsorganisaties subsidie ontvangen).

1.6 miljoen meisjes bereikt
Niet alleen de verhalen als die van Chaudhary, maar ook de cijfers die gedeeld werden in de Zuiderkerk zijn een voorbeeld van de impact die subsidies voor ontwikkelingssamenwerking kunnen hebben. Vanaf het podium vertelden Helen Evertsz en Jos van Heijningen, beiden van Plan Nederland, de deelnemers wat de GPA heeft bereikt. In 2014 alleen bereikte GPA 1.6 miljoen meisjes en jonge vrouwen in tien verschillende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het project heeft vier speerpunten: bescherming tegen geweld; toegang tot onderwijs; economische empowerment en deelname aan de politiek. De werkwijze is gelaagd. Vrouwenrechten kunnen niet bevorderd worden door individuele vrouwen alleen. Ook hun omgeving moet betrokken worden om gender-gelijkheid te stimuleren. GPA werkt daarom niet alleen met individuele vrouwen, maar betrekt ook haar familie en directe omgeving. Daarnaast worden ook (lokale) overheden aangesproken en civil society ingezet.
 
gerelateerde items