Toon alles (2)

Giften politieke partijen openbaar: ondernemer Thünnessen koploper

10 maart 2017, 13:00
Wat politieke partijen aan giften hebben ontvangen, is woensdag openbaar gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om giften vanaf €4.500 aan de politieke partijen en hun kandidaten in de periode van 1 januari 2015 t/m 22 februari 2017. De Haagse vastgoedondernemer Chris Thünnessen is met een gift van 350.000 euro aan 50Plus de grootste particuliere donateur.
 
Transparantie van giften heeft tot doel zichtbaar te maken hoe partijen aan hun middelen komen. Dit inzicht helpt (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.
Deze verplichting in aanloop naar de verkiezingen, die geldt voor alle partijen die mee doen aan de verkiezingen, bestaat naast de verplichting voor politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Eerste en/of Tweede Kamer om jaarlijks voor 1 juli een financieel verslag, overzichten van giften vanaf een bedrag van €4.500 en schulden van boven de €25.000 aan de minister van BZK te verstrekken.
 
De Haagse vastgoedondernemer Chris Thünnessen is op dit moment de grootste particuliere donateur van een Nederlandse politieke partij. Hij schonk sinds 2015 via zijn bedrijf Metterwoon een bedrag van 3,5 ton aan 50Plus. Thünnessen was eerder suikeroom voor Leefbaar Nederland en de LPF.
 
Bij D66 zijn de meeste miljonairs te noteren. Beurshandelaar Rob Defares doneerde 54.000 euro sinds 2015. Mediaondernemer Willem Sijthoff schonk 17.500  euro en uitzendbaas Alex Mulder 10.000 euro.

♦Download de overzichten onderaan dit artikel
►Bron: www.rijksoverheid.nl
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items