Rob Defares: beursbengel met het hart op de juiste plaats

Beursbengel Rob Defares
Beursbengel Rob Defares
13 december 2016

Rob Defares (1961), door Quote liefkozend ‘beursbengel’ genoemd, heeft een vermogen van 1,1 miljard waarmee hij op nummer 15 van de Quote 500 is gekomen. Dat vermogen vergaarde hij door de oprichting van handelshuis IMC in 1989, dat inmiddels tot de wereldtop behoort op het gebied van high frequency trading. ‘Het is niet meer dan normaal dat je als bedrijf verantwoordelijkheid neemt en investeert in de samenleving.’
 
IMC verdient haar geld door op meer dan honderd markten via zeer snelle beursverbindingen voortdurend financiële instrumenten te kopen en te verkopen met een minimale marge en daarmee de markt van liquiditeit te voorzien. Een snelle wereld, maar voor Defares was geld verdienen alleen niet genoeg. Een paar jaar na de oprichting ging hij op zoek naar een maatschappelijk project. Op dat moment liep Heleen Terwijn rond met plannen voor een school die aanvullend onderwijs bood aan gemotiveerde jongeren uit achterstandswijken. Er ontbrak alleen nog een financier. IMC, in de vorm van IMC Charitable Foundation, werd die financier. Het Academisch Medisch Centrum bood vervolgens klaslokalen aan die op zondag leegstonden en in 1998 ging de IMC Weekendschool van start.
 
‘Je gaat toch ook in de ouderraad?’
IMC Weekendschool heeft inmiddels tien vestigingen in zeven grote steden. Defares vindt het vanzelfsprekend dat een bedrijf investeert in de samenleving. ‘Je gaat toch ook in de ouderraad op de school van je kinderen? Het is niet meer dan normaal dat je je verantwoordelijkheid neemt’, vindt Defares. Maar zijn verantwoordelijkheid bestaat wel uit een bijdrage van 150.000 euro per vestiging per jaar. Bovendien worden alle werknemers van IMC geacht ten minste drie zondagen per jaar op de school te werken. Defares: ‘Dat is verplicht vrijwillig. Wie hier solliciteert, krijgt te horen dat we deze inzet verwachten. Ook degenen die aanvankelijk hun wenkbrauwen fronsten, zijn enthousiast als ze eenmaal zijn geweest.’
 
Stedelijk museum
In 2010 werd Defares benoemd als lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum te Amsterdam. IMC is bovendien zogenoemd hoofdfounder van het Stedelijk, hetgeen betekent dat het bedrijf een substantiële bijdrage levert aan het museum, zonder afgesproken tegenprestatie. Het museum heeft wel de gewoonte founders en hoofdfounders een naamsvermelding in het het Stedelijk te geven. In het geval van IMC wordt de Erezaal naar het bedrijf vernoemd.
 
Hartwig Medical Foundation
Kinderen, educatie en kunst, daar kon volgens Defares ook nog wel gezondheid bij. In 2015 richtte hij Stichting Hartwig Medical Foundation op. Het is het eerste landelijke DNA data ‘sequencing’ centrum. De stichting zorgt ervoor dat tegen relatief lage kosten en met een korte doorlooptijd het complete DNA van een patiënt of tumor in kaart gebracht kan worden. Zo kunnen systematische DNA-analyses aan patiënt- en behandelgegevens gekoppeld worden. Robbert Dijkgraaf is voorzitter van de stichting. Defares stak miljoenen in de Hartwig Medical Foundation, maar blijft volgens de woordvoerder het liefst op de achtergrond. ‘Het gaat niet om hem, vindt hij, maar om het verbeteren van onderzoek naar kanker’, aldus de woordvoerder.
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.