Gevluchte fraudeur kunstfonds komt terug

Gevluchte fraudeur kunstfonds komt terug
Gevluchte fraudeur kunstfonds komt terug
11 maart 2013

De voormalige boekhouder van kunstfonds BKVB, Clemens K., is van plan terug te keren naar Nederland. K., die 16 miljoen euro verduisterde en vervolgens in 2009 naar Thailand vluchtte, werd in 2010 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor de fraude.

De Volkskrant wist Clemens K. in Thailand te traceren, nadat hij in december vorig jaar voor het eerst een teken van leven had gegeven. In een e-mail-correspondentie met de krant vanaf zijn geheime locatie in Thailand heeft hij laten weten terug te willen keren om zijn verhaal te doen. Hij wil zijn excuses aanbieden aan zijn collega’s en heeft er spijt van dat het kunstfonds BKVB, dat vorig jaar opging in het Mondriaanfonds, door hem in de problemen is gekomen. Het fonds slaagde erin 12 van de bijna 16 miljoen euro terug te vinden, maar de rest is nog steeds spoorloos.

Bedrijfscultuur zette deur open
K. laat in zijn e-mails aan de Volkskrant weten dat hij zijn terugkeer naar Nederland voorbereidt om in de rechtbank verantwoording af te leggen over de fraude. Volgens K. hebben de bedrijfscultuur en het gebrekkige toezicht bij het Fonds BKVB en bij een ander door hem benadeeld cultuurfonds, de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte, de deur opengezet voor zijn fraude. “Het is nooit mijn eigen idee geweest om miljoenen weg te boeken. Ik ben de verkeerde mensen tegengekomen die mij ernstig hebben bedreigd en heb bijna alle frauduleuze boekingen onder zware druk verricht”, schrijft K. vanuit Thailand.

Pensioengat
Het Mondriaanfonds wilde niet reageren op de uitlatingen. Voormalig directeur Lex ter Braak zegt over de beschuldiging van K. dat hij in het geniep het pensioengat van Ter Braak moest repareren: “Mijn pensioen is inderdaad een keer 'gerepareerd', omdat het niet goed was geregeld. Het toenmalige bestuur is in 2008 hierop opmerkzaam gemaakt en heeft, nadat ze waren nagegaan of alles klopte, besloten tot deze reparatie.”