Gevers minder loyaal aan grote goede doelen

24 september 2019, 06:00
Gevers minder loyaal aan grote goede doelen
Gevers minder loyaal aan grote goede doelen
In 2018 zijn de opbrengsten van goede doelen uit particuliere giften afgenomen, blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Volkskrant naar de opbrengsten uit eigen fondsenwerving van de 25 grootste goede doelen. Grote goede doelen verliezen snel steun van trouwe donateurs, schrijft de krant.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.

De totale opbrengst van particuliere donaties daalde met 2,6 procent naar in totaal 709 miljoen euro. Het Wereld Natuur Fonds zag 63.000 vaste gevers vertrekken in 2018. Ook de donateursbestanden van Unicef, Greenpeace en OxfamNovib namen flink af.

Ontkerkelijking

Nederlanders geven al zeker 15 jaar een steeds kleiner deel van hun inkomen uit aan goede doelen, zegt hoogleraar filantropie René Bekkers van de Vrije Universiteit. Hij wijt dat aan ontkerkelijking. Dankzij slimme marketing wisten de grote filantropische instellingen deze neergang deels te maskeren, volgens Bekkers. ‘Juist niet-kerkelijke goede doelen zoals KWF Kankerbestrijding, zijn er goed in geslaagd om de donaties van de kerkelijke Nederlanders naar zich toe te trekken.’ Maar, aldus Bekkers, de basis van deze gulle gevers wordt wel steeds smaller. Vandaar dat grote goede doelen nu hun inkomsten zien afnemen.

Vluchtiger steun

‘Voor onze leden is het lastiger om nieuwe donateurs voor langere tijd aan zich te binden. Met name de jongere generatie wil anders betrokken worden en anders verbonden zijn met maatschappelijke doelen’, aldus waarnemend directeur Margreet Plug van branchevereniging Goede Doelen Nederland. ‘Steun aan goede doelen wordt daardoor vluchtiger met eenmalige bijdragen, gerichter aan een concreet project en actiever door zelf te sporten of crowdfunding te organiseren.’

Meer incidentele gevers

Het tweejaarlijks onderzoek Geven in Nederland laat dezelfde trend zien. Het percentage Nederlanders dat elk jaar een vast bedrag overmaakt naar goede doelen is al een aantal jaar aan het dalen. Het aantal incidentele gevers neemt juist toe.

Bron: De Volkskrant

Lees hier het volledige artikel
 
gerelateerde items