Gevende bestuurders

14 mei 2009
Opinie | | Governance & Finance

Stel je toch eens voor. Ben je al jaren actief bestuurslid van het "groot goed doel" en besteed je vele uren van je vrije tijd aan de vergaderingen van deze club. En dan krijg je ineens deze brief op de mat.


Geachte bestuurder,

In de afgelopen bestuursvergadering, die u helaas heeft moeten missen, is besloten tot een nieuwe strategie om de financiële crisis te boven te komen. Vanaf heden wordt van alle bestuurderleden directe verantwoordelijkheid verwacht voor de fondsenwervingresultaten van ons "groot goed doel" onder het motto: je kunt pas van anderen geld verwachten als je zelf ook geeft.

Wij zullen van alle bestuursleden een financiële bijdrage naar vermogen gaan vragen. Uit de openbare gegevens van uw belastingsaanslag is gebleken dat u voldoende financiële ruimte heeft om uw betrokkenheid bij onze missie verder te vergroten. Daarom doen wij een suggestie voor een jaarlijkse persoonlijke schenking van minimaal 10.000 Euro. Bij alle nieuwe campagnes zullen voortaan eerst de bestuursleden worden gevraagd om een donatie voordat we ermee naar buiten treden.

Daarnaast zal de aanwezigheid van bestuursleden bij de fondsenwervingsevenementen van ons "groot goed doel" een gewoonte moeten worden. Wellicht wilt u zelfs overwegen een evenement bij u thuis organiseren.

Als laatste vragen wij u voor volgende vergadering een lijst met gegevens van minimaal tien van uw vermogende vrienden en zakelijke contacten bij ons hoofd fondsenwerving in te leveren. Inclusief informatie over hun interesses, hobby's en geefgedrag als u dat heeft. Wij zullen uw contacten met uw hulp direct gaan benaderen. Uw hulp bij het vragen van een donatie, het schrijven van persoonlijke brieven of het maken van bedanktelefoontjes wordt als vanzelfsprekend gezien.

Om het bovenstaande te onderstrepen stellen wij graag met elk bestuurslid een contract op met daarin uw persoonlijke totale fondsenwervingstarget voor komend jaar.

Met hoogachtende groet, de Directeur.

 


Het moet niet gekker worden... Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt zul je denken? Nou, dan moet je geen bestuurder van een goed doel worden in Amerika. Hier zijn dit soort verwachtingen van bestuursleden volkomen normaal. 95% van de non profits ontvangt giften van bestuursleden en bijna 70% geeft aan dat dit een vereiste om in het bestuur zitting te nemen.

 


Dat heeft natuurlijk alles te maken met het groot aantal rijke mensen hier en hun oververtegenwoordiging in nonprofit besturen. Maar gaat die vlieger niet ook op voor veel goede doelen in Nederland? Ik durf te wedden dat er ook onder vele bestuurders van goede doelen in Nederland nog voldoende financiële ruimte zit om zichzelf een (gullere) financiële bijdrage aan hun club te kunnen veroorloven. Kom op bestuurders, neem een voorbeeld aan uw Amerikaanse collega. Geef niet alleen uw tijd maar trek ook eens uw portemonnee.

 


Sofie Vriends woont in de Verenigde Staten en doet voor FM verslag van haar bevindingen