Special Corporate Foundations door Geven in Nederland (VU)

4 maart 2021
Nieuws | | Corporate Foundations Forum

Als onderdeel van de studie Geven in Nederland 2020 heeft het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit (VU) een verkennend onderzoek uitgevoerd onder 29 bedrijfsfondsen. Doel was het landschap van corporate foundations in Nederland in kaart te brengen. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in de Special over Corporate Foundations.

Verkennend onderzoek

Om bij te dragen aan het zichtbaar maken van de maatschappelijke betekenis van corporate foundations in Nederland richtten onderzoekers zich specifiek op een aantal verkennende zaken; de relatie met en (on)afhankelijkheid van het moederbedrijf, de samenstelling van het bestuur van de bedrijfsfondsen, de werkwijzen van corporate foundations en de verschillende vormen van ondersteuning. Ook werd er gekeken naar het onderscheid tussen bedrijfsfondsen en andere type fondsen zoals vermogensfondsen en/of familiefondsen en werd er aandacht besteed aan de impact van de coronacrisis op bedrijfsfondsen in de periode maart – november 2020.

Geven in Nederland

Geven in Nederland is het toonaangevende longitudinale onderzoek over filantropie in Nederland. Al sinds 1995 wordt het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, kansspelen en nalatenschappen elke twee jaar in kaart gebracht en samengevoegd tot een macro – economisch overzicht. Het gaat dan niet alleen om bijdragen in de vorm van geld en goederen, maar ook om tijd en inzet in de vorm van vrijwilligerswerk op vele maatschappelijke terreinen.


Lees hier de bijdrage van Marc Wortmann over Geven in Nederland 2020.
Download hier de Special over Corporate Foundations.
Klik hier voor eerdere publicaties van Geven in Nederland.