Gendergelijkheid levert geld op

Gendergelijkheid levert geld op
Gendergelijkheid levert geld op
3 februari 2022
Opinie | | De Dikke Blauwe

'Deze week heet ik Peter'. Heeft u ‘m gezien op LinkedIn? Hiermee vroegen vele vrouwen aandacht voor het bizarre feit dat er in Nederland bij beursgenoteerde ondernemingen meer CEO’s zijn die Peter heten dan vrouwelijke CEO’s. Dit bleek uit onderzoek van Equileap. Ironisch genoeg kreeg de actie vooral aandacht dankzij Constantijn van Oranje die uit solidariteit een vrouwelijke voornaam koos, namelijk Petrushka. Maar goed, linksom of rechtsom is de boodschap hopelijk overgekomen.

Als er nog mensen zijn die denken dat er een goede reden is dat er meer mannen dan vrouwen in de top van organisaties werken, dan is het onderzoek dat ABN AMRO vorige maand presenteerde heel interessant. Namelijk: als mannen en vrouwen betaald en onbetaald werk gelijker zouden verdelen, zou ieder huishouden er gemiddeld zo’n € 1000,- per jaar op vooruit gaan. Zonder dat er in totaal meer uren gewerkt zou worden!

Het onderzoek gendergelijkheid, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, deed een economische simulatie hoe Nederland er in 2020 voor had gestaan als we in 2010 al gendergelijk waren geweest. De berekeningen tonen dat door een gelijke verdeling van onbetaalde en betaalde arbeid tussen vrouwen en mannen vanaf 2010 het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland met 10,8 miljard euro per jaar zou stijgen. 

Carrières en bijbehorende inkomens gaan rond de leeftijd 30-35 jaar, wanneer vaak de zorg voor kinderen begint, steeds meer uit elkaar lopen. Dat heeft direct gevolgen, maar vooral ook voor de lange termijn. Er ontstaat een scheefgroei in arbeidsverleden en doorgroeimogelijkheden. In een gendergelijke situatie zouden vrouwen ruim een kwart meer betaalde arbeid verrichten. Mannen gaan juist 17,1% minder betaald werken. Als gevolg hiervan stijgt het inkomen per persoon met gemiddeld € 881,- per jaar en met ruim € 1000,- per huishouden. En dit rapport laat zien dat iedereen er baat bij heeft  de genderongelijkheid aan te pakken. Wat houdt ons tegen?

Names de redactie,

Karlijn Renzenbrink
Coördinerend redacteur