Toon alles (2)

Proef gestart met automatisch doorgeven giften aan fiscus

10 april 2019, 06:00
Enkele goede doelen doen mee aan een proef met het automatisch doorgeven van giften aan de fiscus.
Enkele goede doelen doen mee aan een proef met het automatisch doorgeven van giften aan de fiscus.
Het scheelt vrijgevige belastingplichtigen veel werk als donaties aan goede doelen alvast zijn ingevuld in de belastingaangifte. Voor de Belastingdienst wordt de controle op de giftenaftrek een stuk eenvoudiger als ontvangende organisaties giften automatisch doorgeven. Maar de filantropische sector is huiverig voor gegevensuitwisseling, schrijft het Financieele Dagblad.

Toch is er een proef gestart, meldt de krant. Vier à vijf goededoelenorganisaties werken hieraan mee. Welke dat zijn, is niet bekendgemaakt. De pilot voor gegevensuitwisseling wordt genoemd in een brief die staatssecretaris Menno Snel van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief bevat ruim een dozijn 'verbeteropties' voor de giftenaftrek in de inkomstenbelasting en de regeling voor anbi's. 
 
Vooringevulde giften
De Belastingdienst wil informatie van ontvangende organisaties gebruiken voor controle op de giftenaftrek. Die vindt nu vrijwel uitsluitend plaats op basis van gegevens die donateurs verstrekken. Controle is lastig, omdat contra-informatie ontbreekt, zegt Snel. Aanlevering van donaties door goede doelen opent volgens de fiscus op termijn de mogelijkheid aftrekbare giften mee te nemen in de vooringevulde belastingaangifte.

Financiën en de SBF hebben afgesproken de uitkomsten van de proef af te wachten voordat er wordt besloten over automatische gegevensdoorgifte.

(Bron: Het Financieele Dagblad)
 
gerelateerde items