Toon alles (2)

Fraudeonderzoek: 1,5 miljoen spoorloos bij NSHD

17 april 2016, 15:00
Bij de NSHD lijkt 1,5 miljoen euro spoorloos
Bij de NSHD lijkt 1,5 miljoen euro spoorloos
Uit onderzoek van De Stentor blijkt dat bij de van fraude verdachte Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren (NSHD) uit Deventer zo’n 1,5 miljoen euro spoorloos is. De krant meldt dat in de jaarrekening van 2014 staat dat er zo’n 1,6 miljoen is uitgekeerd aan goede doelen, maar daarvan is volgens De Stentor slechts 145.000 euro herleidbaar.
 
Justitie is momenteel bezig met een grootscheeps onderzoek naar een aantal goede doelenorganisaties die betrokken zijn bij de fraude. NSHD is daar de grootste van. De Stentor zocht contact met de NSHD, maar voorzitter Janneke Ruiter geeft geen uitleg. ‘Dat geld is naar goede doelen gegaan, verder wil ik er niks over kwijt’, aldus Ruiter.
 
Woede bij Dierenambulance
Een van de gedupeerden van NHSD is de Dierenambulance in Zoetermeer. Volgens Gerard de Vries van de Dierenambulance is hij de afgelopen twee jaar vijf- à zeshonderd donateurs kwijtgeraakt. ‘Ze vertellen potentiële donateurs dat ze ons financieel steunen, maar ook dat we ermee zijn gestopt. Bij navraag blijkt dat velen van hen donateur zijn geworden van de NSDH en in de veronderstelling verkeren dat ze ons dan nog steeds steunen. Ik heb getuigen. Het is geen stijl. Wij doen het werk en zij strijken de centen op’, zegt hij in het AD. De Vries benadert momenteel winkeliersverenigingen met het verzoek de medewerkers van NSHD uit de winkelcentra te weren.
 
‘Vrije keus’
Ook hierover ontkent voorzitter Janneke Ruiter: ‘De mensen die voor ons de straat opgaan, zijn allemaal goed geïnstrueerd. Ze zeggen nooit dat we organisaties steunen als dat niet zo is. We steunen in Nederland zo’n veertig organisaties, waaronder dierenambulance De Wijs. Er zijn meer organisaties die denken dat wij donateurs afpakken, maar het is de vrije keus van de mensen zelf.’
gerelateerde items