Politie onderzoekt fraude met goede doelen

30 maart 2016, 23:15
De politie is het onderzoek gestart na meldingen over verdachte geldtransacties
De politie is het onderzoek gestart na meldingen over verdachte geldtransacties
De politie heeft invallen gedaan in Oost-Nederland en Duitsland voor een onderzoek naar grote fraude met goede doelen. Volgens RTV Oost zijn er in ieder geval panden doorzocht in Wierden en Deventer. Daarbij is niemand aangehouden.
 
Het onderzoek richt zich op de rol van vier bedrijven die de afgelopen vijf jaar via Stichting Help, de Nederlandse Stichting Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en de Stichting Menodi geld inzamelen. De politie denkt dat maar acht tot negen procent van de donaties op de juiste plaats van bestemming is gekomen. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend, maar de politie laat wel doorschemeren dat het om grote bedragen gaat.
 
Goede doelen zelf niet verdacht
Bij huiszoekingen is beslag gelegd op administratie, auto's, contant geld, en panden. De politie benadrukt dat de goede doelen zelf niet verdacht zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat andere goede doelen waarvoor geld werd geworven op enige manier betrokken zijn bij de fraude of ervan wisten.
 
Transacties
De politie is het onderzoek gestart na meldingen over verdachte geldtransacties. Zo kwam er onder meer een tip van van de bank waar de stichtingen hun rekeningen hadden ondergebracht. Gedupeerden van de stichting worden door de politie actief benaderd.
gerelateerde items