Foundation Soros nu grootste na Bill & Melinda Gates

20 oktober 2017
Nieuws | | Filantropen

De Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros (87) schenkt 18 miljard dollar aan zijn Open Society Foundation. Volgens The Wall Street Journal wordt de stichting met deze gift de grootste filantropieorganisatie van de Verenigde Staten, na de Bill and Melinda Gates Foundation.
 
In 1969 emigreerde Soros naar de Verenigde Staten, waar hij als aandelenhandelaar ging werken. In de jaren negentig verdiende hij, vlak voor ‘Black Friday’, miljarden met speculaties tegen het pond. In 2011 gaf hij een miljard dollar terug aan de beleggers in zijn hedgefonds. Dit fonds zette hij om in een 'family office', dat alleen voor Soros en zijn familie belegt.
 
In 1979 startte Soros als filantroop. Met zijn Open Society Foundation wil Soros, slachtoffer van zowel het nazisme als het communisme, 'open samenlevingen' steunen. Tegenwoordig ondersteunt zijn stichting vluchtelingen, initiatieven op het gebied van volksgezondheid en de rechten van Roma.
 
De filantropische activiteiten van de Open Society brachten Soros in direct conflict met Hongarije. Premier Orban probeert op allerlei manieren Soros de voet dwars te zetten, bijvoorbeeld door een universiteit die door de stichting wordt gesteund gesloten te krijgen.
 
Critici beweren dat Soros met de enorme vermogensoverdracht naar zijn stichting vooral belasting wil ontwijken. Zo meldt RTL Z: ‘Natuurlijk wil de belegger met het enorme bedrag de wereld een beetje beter maken, maar ook speelt mee dat managers van hedgefondsen tot 1 januari 2018 gevrijwaard zijn van belasting op buitenlandse investeringen. Veel van deze rijke Amerikanen steken hun geld nu in stichtingen om de verschuldigde belastingen te compenseren. Terwijl Soros altijd heeft gepleit voor meer belasting voor de rijken maakt hij zelf maar al te graag gebruik van trucjes. Door een maas in de wet hoeven fondsmanagers geen belasting te betalen over de vergoedingen die zij ontvangen van hun klanten. Die bedragen herinvesteren ze vervolgens in hun eigen fondsen, waar ze belastingvrij groeien.’
 
Over het argument dat grote schenkingen vooral fiscaal gemotiveerd zijn, schreef DDB-vakredacteur mr. dr. Ineke Koele eerder al dit commentaar.

►Bronnen: The Wall Street Journal, Het Financieele Dagblad, RTL Z