Toon alles (2)

Belgische schenkt fortuin aan goede doelen

8 november 2017, 07:00
Belgische schenkt fortuin aan goede doelen
Belgische schenkt fortuin aan goede doelen
Annie Dewaele uit het Belgische Wielsbeke schonk de afgelopen twintig jaar haar hele fortuin, een miljoen euro, aan goede doelen. Vorig jaar overleed Dewaele en deze week zijn de allerlaatste euro’s uitgedeeld. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) van Wielsbeke de afgelopen decennia tonnen van DeWaele. Daar kwam nog eens bijna vijftigduizend euro bij.
 
Een halve ton ging naar het OCMW. Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn is een openbare instantie per gemeente in België. Het OCMW verstrekt diensten aan armen, zorg aan ouderen (het OCMW beheert onder andere bejaardentehuizen) en ook psychische hulp aan de inwoners. Het Kinderkankerfonds kreeg 27.967,78 euro en het KUL-fonds Planckaert-Dewaele mocht 46.939,56 euro ontvangen van Dewaele.

‘Schenkingen niet gewoon’
Annie Planckaert-Dewaele was de weduwe van oud-gemeentesecretaris van Sint-Baafs-Vijve Jan Planckaert. ‘Dergelijke schenkingen zijn we niet gewoon’, zegt OCMW-secretaris Petra Moens. ‘Er zijn weldoeners, maar meestal gaat dat eigenlijk om sponsoring, bijvoorbeeld voor een aangepaste fiets voor de rusthuisbewoners om maar iets te noemen.’ 
gerelateerde items