'Fonds Zuckerberg verdient lof'

2 december 2015, 11:46
'Fonds Zuckerberg verdient lof'
'Fonds Zuckerberg verdient lof'
Facebookoprichter Mark Zuckerberg viert de geboorte van zijn dochter Maxima op bijzondere wijze. Hij kondigde aan gedurende zijn leven 99 procent van de aandelen van Facebook in een fonds te willen storten. Met dat fonds, genaamd Chan Zuckerberg Initiative, willen Zuckerberg en zijn vrouw de wereld gaan verbeteren.

Het fonds, met een waarde van ruim 42 miljard euro, gaat zich onder meer richten op gelijkheid in de wereld, het verbeteren van onderwijs en onderzoek naar medicijnen. Dat moet gebeuren door een combinatie van donaties aan goede doelen, particuliere investeringen in bedrijven en lobbyen voor ander regeringsbeleid.

Gates en Buffet
Het is onder zeer rijke Amerikanen niet ongebruikelijk dat ze hun eigen vermogen onderbrengen in een fonds voor goede doelen. Microsoft-oprichter Bill Gates gaf zo al 26 miljard euro weg en bij zakenman Warren Buffett staat de teller op 24 miljard.
De schenking van Zuckerberg en zijn vrouw is nog groter. Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt geeft Zuckerberg hiermee het goede voorbeeld. ‘Het vermogen dat hij heeft opgebouwd met een sociaal netwerk voor iedereen, komt zo weer terug bij iedereen. Dat verdient lof’, zegt Schuyt in het NOS Radio 1 Journaal.

Transparant
Ook in de Verenigde Staten valt het plan van Zuckerberg in goede aarde. ‘Het is altijd goed nieuws als mensen vrijgevig zijn’, zegt John Kobara, hoofd van de Californische filantropenstichting. ‘Het is belangrijk om een standaard te creëren om geld weg te geven. We moeten ons wel goed afvragen waar al dat geld naartoe gaat. Het is belangrijk om te kijken of het op sociaal gebied goed wordt besteed. Zuckerberg zou een voorbeeld moeten nemen aan Bill Gates, die is daar altijd heel transparant over.’
gerelateerde items