Focus op interculturele samenwerking op Wilde Ganzen-Partindag

Beeld: Tim Mossholder/Unsplash.
Beeld: Tim Mossholder/Unsplash.
27 september 2021
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Op zaterdag 9 oktober vindt de Wilde Ganzen-Partindag weer voor het eerst sinds de pandemie fysiek plaats in Amersfoort. De inspiratiedag wordt jaarlijks georganiseerd door Partin, koepel van private initiatieven in Nederland en Wilde Ganzen, een organisatie die particuliere initiatieven wereldwijd ondersteunt in bestrijding van armoede. Thema van dit jaar is ‘Samen leren wereldwijd’ en het programma is veelbelovend.
 
De Wilde Ganzen-Partindag draait om uitwisseling van kennis, ervaring en inspiratie op het gebied van ontwikkelingswerk. Vorig jaar werd er vanwege de coronacrisis een themamaand georganiseerd, dit jaar vindt het evenement weer voor het eerst fysiek plaats. Gelijkwaardig partnerschap en stem geven aan degenen die de hulp ontvangen zijn hierbij belangrijke thema’s. Met een indrukwekkende line-up: Sara Kinsbergen, wetenschapper en universitair docent binnen de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelings Studies (CAOS) aan de Radboud Universiteit, leidt het programma als dagvoorzitter en keynote-spreker Anika Altaf geeft een lezing over inclusief ontwikkelingswerk. In haar boek The Many Hidden Faces of Extreme Poverty, waarmee Altaf in 2020 promoveerde, beschrijft de onderzoeker de vele redenen waarom mensen in extreme armoede terecht komen en erin blijven hangen. Ook legt ze uit waarom alle ontwikkelingsorganisaties falen om de meest arme mensen te bereiken met ontwikkelingshulp. Altaf is Coördinator van Include Knowledge Platform, een Nederlands-Afrikaans platform dat zich inzet voor inclusieve ontwikkeling. De dag eindigt met de uitreiking aan de winnaar van de door de organisatie in het leven geroepen ‘Briljante Mislukking Award’.
 
Kennissessies
Tijdens de dag staan er acht leersessies op het programma, verdeeld over twee rondes.
Zo kunnen deelnemers ervoor kiezen om te leren over intercultureel samenwerken onder leiding van Ad Waijers (stichting Elimu Mount Elgon) en Hannah Sawyer-Kerr van Mount Elhon Trust uit Kenia. De workshop Gelijkwaardig Partnerschap gaat over hoe je als maatschappelijke organisatie of particulier initiatiefnemer ruimte kunt maken voor gelijkwaardige samenwerking door te kijken naar wie de dagelijkse leiding heeft, belangrijke beslissingen maakt en of alle partijen de ruimte voelen op een open gesprek te voeren en elkaar feedback te geven. Tijdens de workshop gaan de deelnemers op zoek naar tools die kunnen helpen om hier een constructief gesprek over te starten.
Daarnaast komen onderwerpen als seksuele gezondheidszorg voor kinderen en jongeren, effectief donateurs werven, lokale fondsenwerving door je partner en werken met jongeren in diverse workshops voorbij. Ook kunnen deelnemers kiezen voor een leersessie over financiering door vermogensfondsen en de inzet van social media.
 
Briljante Mislukking Award
Tijdens de Wilde Ganzen-Partindag wordt de award voor de meeste ‘Briljante Mislukking’ uitgereikt. Door deze wedstrijd in het leven te roepen wil de organisatie delen van falen stimuleren. Want ‘van fouten en mislukkingen leer je vaak het meest’, aldus de organisatie. Verhalen over mislukte projecten kunnen nog ingediend worden om mee te dingen naar drie verschillende prijzen; €10.000, €7.500 en €5.000. De inzendingen worden getoetst door een jury en beoordeeld op originaliteit en leerelementen.
 
Bron: Wilde Ganzen, Partin
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Lees ook: ‘Decolonizing Philantropy. Wat betekent het?’ door Marjolein van Asdonck.
Op 18 november vindt Civil Power 2021 plaats. Klik hier om je aan te melden.