FM Boulevard

25 oktober 2006
Nieuws | | Personalia

Het bestuur van de Donateursvereniging mag dan het voornemen kenbaar gemaakt hebben om de vereniging eind dit jaar op te heffen, de goede doelenwereld is nog niet van Esther Jacobs af. Sinds deze week heeft de DV-voorzitter een wekelijkse radiorubriek in Desmet Live (Radio 5). En dat terwijl zij in een interview in het AD onlangs haar buik nog leek vol te hebben van de charibranche.


Hoe zit dat? Jacobs: "Dat interview was een typisch voorbeeld het selectieve oor van de pers. Ik heb twee uur met verslaggever Orkun Akinci gesproken, blij dat er iemand was die het hele verhaal wilde aanhoren en niet vooraf zijn conclusies al klaar had. Wordt er toch weer een verhaal geschreven dat op een heel klein stukje van dat gesprek focust. Ik heb mijn buik helemaal niet vol van de goede doelenwereld. Ik heb mij zeven jaar voluit ingezet voor de Donateursvereniging. Die inzet wil ik wat terugschroeven. Maar de goede doelen blijven me aan het hart gebakken, hoor."

 


In haar rubriek in Desmet Live, een semi-satirisch actualiteitenprogramma van omroep LLiNK gepresenteerd door Pieter Hilhorst, Dieuwertje Blok en Francisco van Jole, bespreekt Jacobs wekelijks een drietal onderwerpen. Deze week had ze het onder andere over collectes en de verhandeling van persoonsgegevens tussen goede doelen onderling, een door de fondsen hardnekkig ontkend fenomeen. Stopt de rubriek wanneer de Donateursvereniging inderdaad op 31 december wordt opgeheven? Jacobs: "Tijdens de Kerstpauze, die twee weken duurt, gaan we evalueren. Wellicht ga ik daarna door."

 


En misschien wordt de Donateursvereniging wel helemaal niet opgeheven. Want wat gebeurt er als zich op de ledenvergadering begin november genoeg tegenstanders van opheffing melden? "Dan moet zich iemand aanbieden die met dezelfde investering in tijd en inzet bereid is het stokje van me over te nemen," zegt Jacobs. "Binnen het bestuur konden we die persoon niet vinden. Er waren wel bestuursleden bereid om een paar uur per maand voor de Donateursvereniging actief te zijn. Maar dat is niet genoeg. Voorzitter van de Donateursvereniging zijn is een fulltime job."

 


Als het aan Jaap Zeekant van het Vakblad Fondsenwerving ligt is de radiorubriek in ieder geval geen lang leven beschoren. Hij was nog herstellende van een interview met Jacobs in het programma Pauw & Witteman, toen hij vernam dat zij een eigen radiorubriek kreeg. Jacobs had op schoot bij Paul Witteman en Jeroen Pauw vraagtekens gezet bij de inzameling van het Nationaal Oranje Comite voor het Nationaal Geschenk voor Prins Willem Alexander en Prinses Maxima. Dit was tegen het zere been van Zeekant, die het in een azijnzuur artikel een voorproefje noemt "van de ‘gedegen' wijze waarop Jacobs opereert als het om de goede doelen gaat." (HH)

 


Desmet Live wordt op werkdagen uitgezonden op Radio 5 van 19:00 uur tot 19:50. Elke maandag heeft Esther Jacobs haar eigen segment.