Toon alles (1)
Edwin Venema

Fiscus in beroep tegen anbi-status omstreden islamitische stichting

19 januari 2017, 10:00
De controversiële islamitische stichting Rohamaa uit Den Haag heeft zijn anbi-status terug. Die was eerder ingetrokken, nadat bleek dat de stichting in verband was gebracht met buitenlandse haatimams. De fiscus gaat tegen deze uitspraak in beroep.

Romahaa
Romahaa kreeg de Belastingdienst over zich heen omdat de stichting mogelijk onterecht de status van algemeen nut beogende instelling had en dus fiscale voordelen voor zichzelf en zijn donateurs. De Belastingdienst trok de anbi-status in 2015 in. Daar was Rohamaa het echter niet mee eens. De rechtbank in Den Haag boog zich deze week over de kwestie en oordeelde dat er geen gegronde reden is om de belastingvoordelen van de stichting in te trekken, meldde De Telegraaf gisteren. De Belastingdienst wil niet inhoudelijk reageren: wel laat de fiscus weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Jihadistische achtergrond

De stichting uit Den Haag zegt zich in te zetten voor ‘humanitaire projecten’ in onder meer Marokko, Syrië en Tunesië en organiseerde begin 2015 een benefietgala in Rijswijk, om ‘geld in te zamelen voor oorlogsslachtoffers in Syrië.’ In politiek Den Haag ontstond grote ophef toen bleek dat diverse buitenlandse imams met een jihadistische achtergrond waren uitgenodigd voor het evenement.

Gala afgelast

Onder hen Tarik Ibn Ali, een bekende Belgisch-Marokkaanse salafistische prediker, en Wahid Baali, een bewonderaar van voormalig Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden. Minister Bert Koenders (PvdA) besloot het visum van drie omstreden imams in te trekken en de organisatie lastte het gala geheel af.
 
♦Bronnen: Elsevier, De Telegraaf
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
 
 
 
 
 
gerelateerde items