Filantropiesector in Amerika: “We zijn weer terug bij af”

23 februari 2012
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (23 februari) - De Amerikaanse president Obama gaat mogelijkheden onderzoeken om de fiscale aftrekmogelijkheden voor rijke donateurs te beperken. Het voorstel is opgenomen in het budgetplan voor 2013 en heeft al stevige kritiek gekregen van leiders van goede doelenorganisaties. Zij zijn bang dat er door de maatregel minder geschonken gaat worden.


De reactie uit de filantropische sector staat in schril contrast met de complimenten die Obama van diezelfde leiders kreeg na de State of the Union. Toen meldde Obama dat hij eraan zou werken belastingvoordelen voor bijdragen aan goede doelen te beschermen. "We dachten dat we een heel stuk verder waren, maar we zijn weer terug bij af", reageert Diana Aviv, directeur van Independent Sector, een coalitie van fondsen en goede doelenorganisaties.


Buffet rule

Het voorstel van Obama houdt onder meer in dat het belastingvoordeel wordt teruggeschroefd naar 28 procent voor stellen met een inkomen van meer dan $ 250.000,- en voor alleenstaanden met een inkomen van meer dan $ 200.000,-. Bovendien stelt hij voor dat huishoudens met een inkomen van meer dan een miljoen minimaal dertig procent inkomstenbelasting moeten betalen. Dit voorstel wordt ook wel de ‘Buffet rule' genoemd, naar de klacht van miljardair Warren Buffet over het feit dat hij minder belasting betaalt dan zijn secretaresse.


Geen nadeel voor major donors

Tegenstanders vrezen dat de megarijken nu minder gaan geven, maar Obama verzekert hen dat dit niet gaat gebeuren. Hij wil de nieuwe maatregel zo structureren dat het geen nadeel betekent voor major donors. Fondsenwervers trekken dit sterk in twijfel. "De president zendt verschillende signalen naar onze sector", zegt Sue Santa, senior vice president van de Philanthropy Roundtable. "Aan de ene kant wil hij de belastingaftrek beperken, maar aan de andere kant wil hij dat miljonairs blijven geven terwijl ze ook nog meer belasting moeten gaan betalen."