Filantropen investeren miljarden in duurzame energie-innovatie

Ook de Zuid-Afrikaanse Patrice Motsepe, oprichter van African Rainbow Minerals, behoort tot de filantropen die miljaren investeren.
Ook de Zuid-Afrikaanse Patrice Motsepe, oprichter van African Rainbow Minerals, behoort tot de filantropen die miljaren investeren.
10 december 2015
Nieuws | | (Social) Impact

Een groep steenrijke filantropen, technologieondernemers en beleggingsfondsmanagers heeft een miljardenfonds opgericht om de ontwikkeling van duurzame energie te ondersteunen. De oprichting van het fonds, genaamd Breakthrough Energy Coalition, werd aangekondigd tijdens de VN-klimaattop in Parijs. De coalitie gaat geld mobiliseren om uitvindingen op het gebied van duurzame technologieën te stimuleren.

Het is een fascinerend gezelschap van dertig kapitaalkrachtige mensen van over de hele wereld, onderwie de usual suspects Bill Gates, Mark Zuckerberg en George Soros, maar ook de Zuid-Afrikaanse Patrice Motsepe, oprichter van African Rainbow Minerals, de Japanner Masayoshi Son, oprichter van de Softbank Group en de Indiaase zakenman Mukesh Ambani.

Duurzame energietechnologie
Op dit moment wordt tachtig procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot veroorzaakt door het gebruik en de productie van energie. Om extreme klimaatverandering te voorkomen zijn daarom koolstofarme energietechnologieën nodig. De huidige beschikbare duurzame energietechnologieën zoals zonnepanelen en windturbines zijn niet voldoende om te voorzien in de nog altijd groeiende energiebehoefte van de wereldbevolking.

Baanbrekend onderzoek
Het doel van de Breakthrough Energy Coalition is kapitaal beschikbaar maken voor onderzoek naar en het op de markt brengen van nieuwe technologieën die duurzame energie opwekken. Die nieuwe geldstroom is nodig, omdat conventionele investeerders vaak niet bereid zijn te investeren in niet-bewezen technologie vanwege het hoge risico en de lange termijn return on investment.
 

Policy risk
Daarnaast klagen investeerders al jaren over policy risk: veel overheden – de Nederlandse overheid niet in het minst – zijn halfhartig in het voeren van beleid dat duurzame energie stimuleert. Dit maakt beleggers en ondernemers extra huiverig om hun geld in groen te investeren. Ook daarom is een betekenisvol akkoord in Parijs nodig, om een krachtig signaal aan investeerders af te geven.

Mission Innovation
Om deze dynamiek te doorbreken, werkt de coalitie in tandem met Mission Innovation, een groep van twintig landen die belooft het overheidsbudget voor onderzoek naar schone technologieën te verdubbelen. Deelnemende landen zijn onder meer de Verenigde Staten, India, Duitsland en China. Het kapitaal dat door de Breakthrough Energy Coalition wordt gemobiliseerd zal vooral in bedrijven uit deze landen worden geïnvesteerd.
 


Schaalvergroting
Bedrijven die willen meedingen naar het geld moeten ofwel werken aan een geheel nieuwe duurzame technologie ofwel aan uitvindingen die bestaande technologieën beter of goedkoper maken of leiden tot schaalvergroting. Over het soort innovaties dat wordt ondersteunt zegt de coalitie: ‘De belangrijkste onderscheidende factor moet zijn dat er een geloofwaardig pad naar snelle opschaling ligt die betaalbare energie voor het grootst mogelijk aantal mensen beschikbaar maakt zonder dat essentiële hulpbronnen worden belast, inclusief het gebruik van land.’
2/2