Filantropen investeren miljarden in duurzame energie-innovatie

10 december 2015, 08:03
Ook de Zuid-Afrikaanse Patrice Motsepe, oprichter van African Rainbow Minerals, behoort tot de filantropen die miljaren investeren.
Ook de Zuid-Afrikaanse Patrice Motsepe, oprichter van African Rainbow Minerals, behoort tot de filantropen die miljaren investeren.
Een groep steenrijke filantropen, technologieondernemers en beleggingsfondsmanagers heeft een miljardenfonds opgericht om de ontwikkeling van duurzame energie te ondersteunen. De oprichting van het fonds, genaamd Breakthrough Energy Coalition, werd aangekondigd tijdens de VN-klimaattop in Parijs. De coalitie gaat geld mobiliseren om uitvindingen op het gebied van duurzame technologieën te stimuleren.

Het is een fascinerend gezelschap van dertig kapitaalkrachtige mensen van over de hele wereld, onderwie de usual suspects Bill Gates, Mark Zuckerberg en George Soros, maar ook de Zuid-Afrikaanse Patrice Motsepe, oprichter van African Rainbow Minerals, de Japanner Masayoshi Son, oprichter van de Softbank Group en de Indiaase zakenman Mukesh Ambani.

Duurzame energietechnologie
Op dit moment wordt tachtig procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot veroorzaakt door het gebruik en de productie van energie. Om extreme klimaatverandering te voorkomen zijn daarom koolstofarme energietechnologieën nodig. De huidige beschikbare duurzame energietechnologieën zoals zonnepanelen en windturbines zijn niet voldoende om te voorzien in de nog altijd groeiende energiebehoefte van de wereldbevolking.

Baanbrekend onderzoek
Het doel van de Breakthrough Energy Coalition is kapitaal beschikbaar maken voor onderzoek naar en het op de markt brengen van nieuwe technologieën die duurzame energie opwekken. Die nieuwe geldstroom is nodig, omdat conventionele investeerders vaak niet bereid zijn te investeren in niet-bewezen technologie vanwege het hoge risico en de lange termijn return on investment.
 
gerelateerde items