Filantrokapitalisme: zegen of bedreiging?

Filantrokapitalisme: kun je ook te veel geven?
Filantrokapitalisme: kun je ook te veel geven?
27 april 2016

'Philanthrocapitalism' is een onderwerp dat steeds meer onder de aandacht komt nu zoveel miljardairs - voornamelijk in de VS en met Mark Zuckerberg als spraakmakendste voorbeeld  - een groot deel van hun vermogen geven aan goede doelen. Voor sommigen is dat een zegen nu zoveel privaat kapitaal beschikbaar komt voor de goede zaak, maar er zijn ook veel kritische geluiden.

Grote filantropen zijn - voorzover zij binnen de wet opereren - over hun doelstellingen geen verantwoording schuldig en zouden hierdoor een te grote invloed hebben op bijvoorbeeld de richting van (fundamenteel) onderzoek. Critici menen dat filantrokapitalisme een bedreiging is voor het evenwicht in de driehoek overheid-bedrijfsleven-civil society. In de volgende video's worden deze verschillende standpunten verwoord.

1. Waarom filantrokapitalisme de wereld kan veranderen:
Matthew Bishop - hoofd van The Economist in de VS - schreef een boek over Philanthrocapitalism en beantwoordt  vragen van Corby Kummer en uit het publiek tijdens het Aspen Ideas Festival (2014):
 
 
2. 'No Such Thing as a Free Gift: The Gates Foundation and the Price of Philanthropy'
Sociologe dr. Linsey McGoey (university of Essex) schreef een buitengemeen kritisch boek met de titel 'No Such Thing as a Free Gift: The Gates Foundation and the Price of Philanthropy'. In een radio-interview met Sam Seder van 'The majority report' beantwoordt McGoey vragen.