Ex-Quote 500 Sander Schimmelpenninck fietst 3000 km voor goed doel

Beeld: Flo Karr/Unsplash.
Beeld: Flo Karr/Unsplash.
1 september 2021
Nieuws | | Vrijwilligers

Op 10 september 2021 stapt ex-hoofdredacteur van miljonairsblad Quote 500 op de fiets voor het nieuwe vrijwilligersplatform Homies Foundation, opgericht door jeugdvriend Steven Borghouts. Samen zullen ze in 18 dagen een tocht afleggen van zo’n 3.000 kilometer van Amsterdam naar Lapland. Hiermee hoopt het 37-jarige duo geld op te halen voor daklozen in Nederland.

 
Achtergrond
Volgens de Homies Foundation is het aantal mensen dat op straat leeft in Nederland sinds 2009 verdubbeld naar zo’n veertigduizend. Oprichter Steven Borghouts fotografeerde daklozen en ging met hen in gesprek. De verhalen die zij vertelden deelde hij op Instagram. De ontmoeting met Daniël Ivancevic uit Servië in 2020 leidde hem naar de oprichting van het nieuwe platform. In een video op de website van de foundation vertelt Ivancevic over hoe Borghouts een groep van twintig vrienden rondom hem mobiliseerde en hem ondersteunde met onderdak, werk en het opnieuw vinden van zingeving. Het verhaal van Ivancevic moet anderen inspireren zich ook in te zetten voor andere daklozen.

Homies for Homies
Met het nieuwe platform wil Borghouts vriendengroepen koppelen aan daklozen om hun leven weer op de rit te krijgen. De vrijwilligers zorgen voor geld door een dakloze te ‘adopteren’ en te helpen met hun netwerk en het geven van liefde. Met de steun van Homies wordt er gezorgd voor onderdak en een baan, zodat de dakloze uiteindelijk weer zelfstandig kan leven. Daarvoor werkt de foundation o.a. samen met Randstad en de Regenbooggroep, om ‘het wiel niet opnieuw uit te hoeven vinden’. Homies Foundation is volgens Borghouts een vrijwilligersorganisaties en keert geen salarissen uit. Alle opbrengsten gaan dus voor 100% naar de hulp voor de daklozen. Bovendien worden de deelnemende vriendengroepen gestimuleerd om het stokje door te geven en te zorgen dat minstens één andere vriendengroep zich ook gaat inzetten.

Van Nederland naar Lapland

Op 10 september vertrekt Borghouts samen met Schimmelpenninck op de fiets uit Amsterdam om binnen 18 dagen aan te komen in Rovaniemi, de hoofdstad van het Finse gedeelte van Lapland. In een interview in Tubantia vertelt het Twentse duo uitgebreid over hun voorbereiding, de training en de avonturen die ze onderweg verwachten tegen te komen. Schimmelpenninck, geraakt en geïnspireerd door het werk van Borghouts, zal volgens de krant bovendien vanaf januari het VPRO programma Sander & De Kloof presenteren, over de kloof tussen arm en rijk. De fietstocht van Schimmelpenninck en Borghouts is de lancering van de Homies Foundation en moet niet alleen geld opleveren, maar ook andere vriendengroepen inspireren om zich in te zetten voor daklozen in Nederland.  De foundation zet hiermee vol in op een jongere doelgroep, die iets voor de maatschappij wil betekenen door zelf bij te dragen. Ook het geld dat ze met de fietstocht ophalen gaat direct naar de hulp voor de daklozen, dus ‘geen Sywertjes’, alsdus Schimmelpenninck.
 
Bron: Tubantia, Homies Foundation
Lees hier het hele interview in Tubantia.
Lees hier meer over de Homies Foundation en de fietsactie.
Lees ook: ‘Young Impact Awards: Zetje In wint opnieuw prijs’
 
Bekijk hieronder de promovideo voor de fietstocht van Schimmelpenninck en Borghouts.