Even bellen met....Marijke van Eck (directeur De Zonnebloem)

16 september 2009
Nieuws | | Goede doelen

Marijke van Eck, directeur van De Zonnebloem, dat vorige week haar zestigjarig jubileum vierde met een feestelijk congres.


Mooi nieuws op jullie jubileumcongres: onderzoek naar de waarde van vrijwilligers!

 


Marijke van Eck: "Zeker, maar wel jammer dat het nauwelijks werd opgepikt door de serieuze media - behalve jullie natuurlijk. Ik had met die boodschap over de grote sociaal-maatschappelijke betekenis en de economische waarde van vrijwilligers (minimaal 5 miljard euro als je uitgaat van een uurtarief van 5 euro) graag ook bij Nova, Netwerk en het NOS Journaal gezeten."

 


Wat is de verklaring voor het gebrek aan interesse denkt u?

 


Marijke van Eck: "Wij hebben ons het hoofd er al over gebroken. Misschien is het cynisch gedacht, maar wellicht was onze boodschap te positief?"

 


U bedoelt dat de media graag op negatief nieuws springen?

 


Marijke van Eck: "Dat zou zomaar kunnen. Maar juist in deze tijd is dit een boodschap die ons land nodig heeft. In Den Haag is de economische waarde van vrijwilligers ook nog helemaal niet tot de beleidssfeer doorgedrongen. Zo zou ik wel eens willen weten wat de gevolgen zijn van het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar: wat betekent dat voor het vrijwilligerswerk?"

 


Is het agenderen van het maatschappelijk kapitaal dat vrijwilligers en burgers vertegenwoordigen niet ook een sectording?

 


Marijke van Eck: "Jazeker. Ik zit zelf in het bestuur van de VFI. In ons nieuwe beleidsplan staat ook dat wij nog veel meer aandacht moeten besteden aan de resultaten die goede doelen bereiken, ook al is het meten ervan niet altijd even gemakkelijk."

 


En De Zonnebloem: misschien een tweede persoffensief met jullie onderzoeksgegevens?

 


Marijke van Eck: "Daar studeren we nu op. Maar we moeten als jubilerende uitvoeringsorganisatie ook realistisch zijn: ons normale vrijwilligerswerk gaat ook door en dat is voor onze doelgroep veel belangrijker.."

 


Vorig jaar wonnen jullie de Transparant Prijs voor het beste jaarverslag. Gaat dat weer gebeuren?

 


Marijke van Eck: "Nee. We zijn niet genomineerd, dus die beker gaat aan ons voorbij. Daarover zijn we natuurlijk wel teleurgesteld. Maar als de reden is dat onze collega's heel veel beter geworden zijn, is dat in elk geval goed nieuws voor de sector!"