Europese organisaties van vermogensfondsen en donoren bundelen krachten in DAFNE

7 juni 2006
Nieuws | | Vermogensfondsen

Tijdens het 17e EFC-congres in Brussel hebben meer dan twintig NADs (National Associations of Donors) besloten om op een nieuw Europees platform nauwer te gaan samenwerken onder de naam DAFNE: Donor and Foundation Networks Europe. Binnen DAFNE zullen verenigingen van vermogensfondsen en donoren uit geheel Europa kennis uitwisselen en samen streven naar verdere verbetering van het fiscaal-juridische klimaat voor fondsen.


Het samenwerkingsverband DAFNE is het resultaat van veel (voor)overleg, waaraan de Nederlandse brancheorganisatie voor vermogensfondsen FIN een grote bijdrage heeft geleverd. FIN-voorzitter Jan Scherphuis, die het idee van verdere samenwerking en belangenbehartiging op Europees niveau nog op een recente vergadering van de NADs (de samenwerking van nationale brancheorganisaties) in Den Haag onder de aandacht bracht, is blij met de oprichting van DAFNE. "Het nieuwe platform toont niet alleen onze grote achterban in Brussel, maar biedt ook aan de Oost-Europese landen mogelijkheden voor kennisuitwisseling en belangenbehartiging. Filantropie speelt zich in Oost-Europa vaak af in zogenoemde donorforums, een combinatie van de bij ons bekende fondsen en particuliere initiatieven van ondernemers."

 


Oost en West

Het eerste bestuur van DAFNE bestaat uit Hans Fleisch (directeur van Bundesverband Deutscher Stiftungen, de Duitse zusterorganisatie van de FIN), Vera Billen (directeur van het recent opgerichte Belgische netwerk van vermogensfondsen), Vessela Gertcheva (directeur Bulgarian Donors Forum) en Pavlina Kalousova (directeur Czech Donors Forum). Scherphuis: "Daarmee is het bestuur een mooie afspiegeling van Oost en West."

De deelnemers aan DAFNE zullen twee keer per jaar bij elkaar komen. Het secretariaat wordt ondergebracht bij het EFC (European Foundation Centre: het kennisinstituut voor Europese vermogensfondsen).