Europese fondsen richten schijnwerpers op vergrijzing

6 oktober 2011
Nieuws | | Vermogensfondsen


AMSTERDAM (6 oktober) - In het kader van de UN International Day of Older Persons en vooruitlopend op 2012, European Year for Active Aging, zet European Foundation Centre (EFC) de spotlights op enkele initiatieven van haar leden om ouderen te ondersteunen. De ideeën van deze leden variëren van het promoten en aanmoedigen van actieve burgerparticipatie tot het bieden van extra zorg en sociale hulp.


Aantal ouderen neemt toe

Europeanen leven langer en gezonder dan ooit. Dat betekent wel dat er vergrijzing ontstaat en dat vanaf volgend jaar het aantal werkende Europeanen begint af te nemen. Het aantal mensen boven de zestig jaar neemt echter toe met zo'n twee miljoen per jaar. Volgens de Verenigde Naties is de verwachte leeftijd met twintig jaar toegenomen sinds 1950 tot 66 jaar. In 2050 zal dat nog tien jaar meer zijn.


Leden voorgesteld

Dit zorgt niet alleen voor toenemende druk op overheidsbudgetten en pensioen, ook ontstaat er een toenemend risico op isolatie en sociale uitsluiting van deze groep. Bovendien zal er meer zorg nodig zijn. EFC heeft recent kunnen constateren dat dit een belangrijk speerpunt is voor veel van haar leden. Eén op de vijf leden is momenteel betrokken bij sociale hulp in het algemeen; 34 leden richten zich specifiek op ouderen. Op de website van EFC worden deze fondsen voorgesteld.

EFC