Europees parlement roept liberalisering kansspelen halt toe

17 februari 2006

Met een duidelijke meerderheid heeft het Europees Parlement besloten dat de Europese kansspelen worden uitgesloten van de kaderrichtlijn diensten. Dit betekent dat de nakende liberalisering van de Europese gokmarkt is afgewend, en dat loterijen niet onderhevig zullen zijn aan het vrij verkeer van goederen en diensten. De inkomsten van de goede doelen uit de loterijen zijn daarmee voorlopig veiliggesteld. 

Het parlement volgde tijdens de stemming het voorbeeld van de Committee on Internal Market and Consumer Protection, die zich eind november 2005 al over de kaderrichtlijn had gebogen. De commissie stelde dat gokken een uitzonderingspositie verdiende, vanwege de gerelateerde verslavingsproblematiek en vatbaarheid voor criminele uitwassen.

Het originele voorstel van de Europese Commissie zou betekend hebben dat de Europese grenzen waren opengegaan voor buitenlandse aanbieders van gokspellen en loterijen. Daartegen hebben de Europese loterijen, waarvan 74 organisaties zich verenigd hebben in de lobby-associatie European Lotteries, zich altijd stevig verzet. Ondanks de succesvolle lobby van de loterijen hebben de buitenlandse aanbieders van kansspelen het hoofd nog niet in de schoot gelegd. Via de rechter worden nog pogingen ondernomen om het vrije verkeer af te dwingen.

Dr. Winfried Wortmann, president van European Lotteries, is blij met het stemmingsresultaat. “Ik ben content met het feit dat de loterijen en het sportwedden brede steun genieten in het Europees Parlement. De leden begrijpen de spilrol die de loterijen spelen in Europa in de ondersteuning van sectoren als gezondheidszorg, milieu, natuur, erfgoed, cultuur, sport, welzijn, humanitaire hulp, onderwijs en onderzoek. Loterijen doneren geld dat anders in economische zin ‘verloren’ zou zijn voor de maatschappij en distribueren hun winsten naar organisaties die werken aan het verbeteren van onze Europese maatschappij.”