Estafettecolumn Dirk Koelewijn: Succesvol relevant

Estafettecolumn Dirk Koelewijn: Succesvol relevant
Estafettecolumn Dirk Koelewijn: Succesvol relevant
11 oktober 2012
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

Private sector development is een relatief nieuw en belangrijk begrip aan het worden in de sector voor ontwikkelingssamenwerking. Een sector die door de politiek inmiddels al angstvallig aangeduid wordt al ‘Internationale Samenwerking’. Dit als afwerende tegenreactie om maar niet de associatie te wekken met een door Geert Wilders en inmiddels ook VVD geframed geldverspillingsimago. Of wellicht als kapstok om straks nog meer defensiebudget onder weg te schrijven.

De sector zou volgens velen via initiatieven op het gebied van private sector development meer kunnen en moeten aansluiten op de werkwijze en het succes van het bedrijfsleven en op wat men dan maar generalistisch noemt ‘ondernemerschap’. Daar zouden we als sector ‘veel van kunnen leren’ en die werkwijze zou de toekomst zijn. Niet langer alleen geven, maar investeren. Iets waar het bedrijfsleven en ondernemers zoveel succes mee lijken te hebben.

Maar wat is nu echt succesvol zijn en hoe belangrijk is dat eigenlijk nog? Meer en meer bedrijven en ondernemers komen er namelijk achter dat ze, volgens anderen en soms ook zichzelf, dan wel succesvol zijn, maar niet echt van betekenis zijn of zijn geweest. Al of niet aan het nadenken gezet door Stephen Covey (Hoe wil ik herinnerd worden?) nemen meer en meer mensen uit het bedrijfsleven afscheid van hun ‘succesvolle’ baan of bedrijf om iets te gaan doen wat meer betekenis geeft aan hun leven. Op zoek naar een plek waar ze andere impact kunnen maken die in veel gevallen niet is uit te drukken in geld.

Het bedrijfsleven is dan ook meer en meer op zoek naar andere impact en betekenis dan ze in het verleden hebben nagestreefd. Er wordt veel geschreven en gesproken over dienend leiderschap, er zijn voor de ander, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame relaties bouwen als een nieuw te verwerven status en  positie. Velen mogen en zullen echter nog ontdekken dat deze begrippen voornamelijk te maken hebben met ‘doen’. Regelmatig of zelf full time voor een zekere periode dingen ‘doen’ die veelal te maken hebben met ‘dienen’.

Ik zou onze sector willen aanmoedigen tot het nemen van private sector initiatieven met bedrijven, ondernemers en mensen die niet alleen succesvol zijn maar daarnaast ook van betekenis willen zijn. Veel mensen zijn daar naar op zoek. Aan onze sector de kunst ze te vinden en verbindingen te maken. Op deze manier zullen twee werelden elkaar ontmoeten en kunnen ‘succesvol’ en ‘van betekenis zijn’ samen op. Ik ben er van overtuigd dat beide werelden veel van elkaar kunnen leren en overnemen. Wat mij betreft is het nieuwe modewoord binnen Private Sector Development dan ook ‘succesvol relevant’. Want als je succesvol relevant bent, dan doe je er pas echt toe!

Ik geef graag het stokje door aan Gert Wiggelinkhuijzen omdat hij iemand is die zowel in de sector voor ontwikkelingssamenwerking als in het bedrijfsleven succesvol relevant is geweest en nog steeds is.

Dirk Koelewijn is Finance Manager bij ZOA in Apeldoorn. In zijn vrije tijd is hij ondernemer/investeerder in de bijzondere wereld van Smart Energy Solutions. Hij geeft het stokje door aan Gert Wiggelinkhuijze.