Els Berman (NOV): “Gemeenten misbruiken de term vrijwilliger”

29 maart 2012
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTERDAM (29 maart) – De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is niet blij met een artikel in het NRC van 17 maart over werklozen in Rotterdam die verplicht worden vrijwilligerswerk te doen. Rotterdam staat daarin niet alleen, ook andere gemeenten stimuleren uitkeringsgerechtigden onder dreiging van korten op de uitkering bij weigering. De NOV vindt dit misbruik van het begrip vrijwilliger.

“Vrijwilligerswerk is per definitie onbetaald en onverplicht”, zegt NOV-directeur Els Berman in een reactie. “Een uitkeringsgerechtigde die aan het werk wordt gezet, die moet schoffelen in een plantsoen, klusjes opknappen in een school, of wordt ingezet bij de reinigingsdienst of andere bedrijven, doet dat én niet onbetaald én niet vrijwillig. Deze mensen werken dus gewoon voor hun uitkering. Ook al noemt de gemeente het geen baan, men wordt betaald voor de werkzaamheden.”

Hart van vrijwilligerswerk
“De Vereniging NOV gaat als belangenbehartiger uit van een essentiële en existentiële waarde van het vrijwilligerswerk; de waarde die het werk heeft voor diegene die uit vrije beweging en gemotiveerd gekozen heeft om het onverplicht en onbetaald te doen. Wie voorbij gaat aan die individueel bepaalde waarde of hem even uit het oog verliest, raakt meer kwijt dan een interessante notie. Die verliest het hart van het vrijwilligerswerk en doet alle vrijwilligers te kort.”

“Banen gefinancierd met overheidsgeld”
En Berman gaat nog verder: ze wil een verbod. “Het moet verboden worden om het begrip vrijwilligerswerk te hanteren voor de situatie waarin uitkeringsgerechtigden verplicht aan het werk worden gezet. Het is niet juist en ook nog eens uitermate schadelijk voor het imago van vrijwilligerswerk. En dat vrijwilligerswerk is juist zo belangrijk voor onze maatschappij, onze civil society. Ten slotte, door uitkeringsgerechtigden om niet aan te bieden aan bedrijven (want dat is in Rotterdam eigenlijk aan de orde) worden banen gecreëerd en gefinancierd met overheidsgeld. Een discutabele situatie.”