EFC
Toon alles (1)

EFC-congres A'dam: philanthropy is too big to fail!

30 mei 2016, 11:00
Lyce Doucet (BBC): to live in the best or worst of times?
Lyce Doucet (BBC): to live in the best or worst of times?
Iedereen die wel eens op een EFC-jaarcongres is geweest, moet onder de indruk raken van de energie en ideeënrijkdom die er zijn bij Europese fondsen. En van hun financiële resources, die door de organisatie worden geschat op 500 miljard euro... Ook de 27e editie in Amsterdam (26-28 mei) zinderde bij tijd en wijle en kende een urgentie die nog niet eerder zo manifest was. Goed doen is mooi, maar hoe 'doe je goed' in het licht van de kolossale humanitaire ramp die het Europese vluchtelingenprobleem is? Het waren grote vragen die in Amsterdam voorlagen, maar 'het' antwoord bestaat niet. Wel verschillende antwoorden - zowel van buitenaf als van binnenuit - die hoop geven.
 
Een test voor Europa
'Het vluchtelingenprobleem' is een containerbegrip dat door abstractie uiteindelijk afstoot, maar als je Lyse Doucet (foto), de baas van de internationale correspondenten van de BBC, uitnodigt om daar haar verhaal over te doen als externe deskundige, ga je echt wel op het puntje van je stoel zitten. En dat deden de meer dan 700 bestuurders van Europese fondsen. Doucet, noemde het vluchtelingenprobleem 'The crisis of our time' en een 'test voor Europa'. En die gaat volgens haar helemaal niet over 'migranten', maar over vaders, moeders, kinderen. Mensen.
 
The best and worst of times
'Wij leven in de beste tijden en de slechtste tijden', verklaarde Doucet met een knipoog naar Dickens' befaamde openingszin van 'A tale of two cities'. We leven in een tijd van ongekende overvloed, rijkdom en kennis; maar tegelijkertijd ook in een tijd van toenemende angst, xenofobie en verdrukking. Wat gaat 'de' filantropie doen? Gaan we er de 'beste tijd' van maken? vroeg Doucet haar gehoor. Haar antwoord: 'We hebben geen keus. Niet alleen de banken, maar ook filantropie is 'too big to fail'!
 
Begin met luisteren
Maar waar te beginnen? Doucets antwoord: begin eens te luisteren naar de mensen die we willen helpen. Gebruik het volledig mislukte project-Afghanistan als voorbeeld. Daar kwam het westen ook met vooropgezette ideeën democratie en vrijheid brengen, zonder de mensen daar te vragen hoe we ze het beste konden helpen. Dat geldt ook voor de Syrische vluchtelingen: hulp van filantropische fondsen in de regio is goed, maar houdt wel rekening met de lokale gebruiken, wetgeving en vooral behoeften van de vluchtelingen zelf.
 
Bundel je krachten
Kristalina Georgieva

Niet alleen vanuit de journalistiek werd de Europese fondsen een spiegel voorgehouden. Ook de Commissaris voor Budget & Human Resources van de Europese Commissie, de bekende en gelauwerde Kristalina Georgieva, wond er geen doekjes om: 'bundel jullie krachten waar het kan'. Op de vraag wat de Europese fondsen concreet zouden kunnen doen, zei ze: 'Jullie fondsen hebben fundamenteel gekozen voor 'goed'. Zorg er dan ook voor dat in jullie landen de leiders worden gekozen die hetzelfde willen.' 
gerelateerde items