Toon alles (3)

EFC en DAFNE pleiten: zet vaart achter European Foundation Statute

14 februari 2013, 04:00
EFC en DAFNE pleiten: zet vaart achter European Foundation Statute
EFC en DAFNE pleiten: zet vaart achter European Foundation Statute
“Nu de economische en politieke crisis in Europa voortduurt, is het voor de Europese filantropiesector belangrijker dan ooit de juiste instrumenten in handen te hebben om groter impact te bereiken.” Dat schrijven de European Foundation Centre (EFC) en de Donors and Foundations Networks in Europe (DAFNE) in een pleidooi om vaart te zetten achter het voorstel van vorig jaar voor de European Foundation Statute.

De initiatiefnemers menen dat het wetsvoorstel, dat op 8 februari vorig jaar werd gepubliceerd, het voor fondsen makkelijker gaat maken om projecten in de hele Europese Unie te steunen. Bovendien kunnen organisaties die al in het buitenland werkzaam zijn een nieuwe rechtsvorm aannemen: de European Foundation (FE). Daarnaast worden kosten gereduceerd en wordt het juridisch makkelijker om over de grenzen te opereren.

Hoewel het wetsvoorstel een jaar geleden werd gedaan, is er nog niet veel gebeurd. De adviesorganen van de EU zien er wel wat in. Zowel het Economic and Social Committee en de Committee of the Regions hebben eind vorig jaar aangegeven dat een juridisch instrument nodig is. De komende maanden zal het Europees parlement gaan stemmen.
gerelateerde items