EFC-congres rond cultuur en met filantropiescrum

EFC-voorzitter Massimo Lapucci: 'Filantropie is het cement tussen onze Europese basisprincipes van democratie, gelijkheid, vrijheid en pluralisme.'
EFC-voorzitter Massimo Lapucci: 'Filantropie is het cement tussen onze Europese basisprincipes van democratie, gelijkheid, vrijheid en pluralisme.'
31 mei 2018
Nieuws | | Vermogensfondsen

Dinsdag startte het jaarlijkse, driedaagse congres van EFC (European Foundation Centre). In Brussel confereren zo’n zeshonderd bestuurders en medewerkers van Europese foundations en koepels, beleidsmakers en stakeholders over de de kracht van filantropie. Het thema dit jaar is:  ‘Culture Matters: connecting citizens, uniting communities.’ De deelnemers krijgen een programma voorgeschoteld waarin de vraag centraal staat hoe cultuur community’s kan opschudden en vervolgens versterken. De EFC-conferentie werd maandag al officieus afgetrapt met een ‘filantropiescrum’.

Key note-sprekers

Het congres kent drie plenaire blokken en daarnaast nog zo’n dertig parallelesessies. Key note-sprekers zijn Jan Goossens (directeur Festival de Marseille), Cem Mansur (dirigent en oprichter van het Turkse Nationaal Jeugdfilharmonisch Orkest),  Nina Obuljen Koržinek (Cultuurminister van Kroatië) en schrijver Lemn Sissay. In het kader van het overkoepelende thema bevat het congress een flink aantal culturele uitstapjes in Brussel, inclusief een ‘walk and talk-netwerksessie’ een exclusieve bezichtiging van het Musée du Cinquantenaire.

Filantropiescrum

De EFC-conferentie werd maandag al officieus afgetrapt met een ‘filantropiescrum’. Ruim 120 vertegenwordigers van Europese foundations, politici, beleidsmakers en stakeholders onderzochten manieren van samenwerking om één Europese filantropiemarkt te creëren. Terwijl bedrijven volop profiteren van één economische binnenmarkt, stuiten filantropische organisaties in hun transnationale werk nog op grote barrières in Europa. De filantropiescrum werd mede georganiseerd Donors and Foundations Networks in Europe (DAFNE) en de European Venture Philanthropy Association (EVPA).

Honderd miljoen schade

Uit studies van DAFNE en EFC (2016, 2018) blijkt dat de filantropiesector zo’n zestig miljard euro jaarlijks bijdraagt aan de civil society, maar dat de ambtelijke, wettelijke, fiscale en ultimo politieke blokkades om transnationaal te opereren diezelfde civil society jaarlijks zo’n honderd miljoen euro kost. Dat verlies aan maatschappelijk kapitaal vinden de organisatoren onaanvaardbaar en in de filantropiescrum wordt getracht hiervoor oplossingen aan te dragen.

Twaalf deelsessies

De filantropiescrum bestaat uit twaalf verschillende deelsessies, die ieder een belangrijk onderwerp central stellen, zoals cross-border filantropie, EU-ondersteuning om de ruimte voor civil society verder te verbreden, BTW-hervorming en impact op filantropie, matching van filantropische investeringen met EU-tools, de rol van fondsen in impact investing en EU-funding van instrumenten voor de ontwikkeling van een gezond maatschappelijk investeringsklimaat.

Prominente deelnemers

Tijdens het evenement is een aantal influentials uit de Europese fondsenwereld present, onderwie de Nederlander Rien van Gent (moderator). Maar ook andere prominenten maken hun opwachting: Filipe Almeida (voorzitter van Board Portugal Inovação Social), Luc Tayart de Borms (directeur Koning Boudewijn Foundation), Madeleine Clarke (Founding Director van Genio and EVPA-lid), Massimo Lapucci (voorzitter EFC Chair and secretaries-generaal van Fondazione CRT), Malcolm Hayday (CEO van Charity Bank Limited), Jane Newman (International Director van Social Finance UK and EVP-bestuurslid), Felix Oldenburg (topman van de Duitse fondsenkoepel en bestuurslid van DAFNE), Eva Sobotka (van de The European Union Agency for Fundamental Rights), Paul Nemitz (hoofdadviseur justitie van de Europese Commissie) en  Carlos Trias (Europese Economische en Sociale Commissie).

Filantropie is het cement

EFC-voorzitter Massimo Lapucci over de noodzaak voor een filantropiescrum: ‘Het wordt hoog tijd voor een grenzenloze binnenmarkt van de filantropie om de sector te helpen waar ze goed in is: de kwaliteit van het dagelijks leven van burgers verbeteren, positieve impact te genereren en het promoten van actief burgerschap met het algemeen belang in focus. Dit is de manier om burgers en instituties nader tot elkaar te brengen. Filantropie is het cement tussen onze Europese basisprincipes van democratie, gelijkheid, vrijheid en pluralisme.
EFC