EFC brengt juridisch en fiscaal klimaat EU in kaart

13 september 2007
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (13 september) - Het European Foundation Centre (EFC) heeft een vergelijkende studie naar de fiscale en juridische context waarin fondsen in de 27 EU-landen moeten opereren gepubliceerd. De publicatie biedt weinig nieuwe inzichten. Wel blijkt het Nederlandse filantropische klimaat nog altijd verhoudingsgewijs gunstig.


De laatste vijftien jaar heeft de Europese filantropische sector een sterke groei doorgemaakt. Tussen 28% en 40% van alle foundations in EU-lidstaten als Duitsland, Finland, Frankrijk en België zijn het laatste decennium opgericht. Alle reden dus om te kijken in hoeverre de fiscale en juridische regelgeving gelijke tred heeft gehouden met deze groei.



Volgens het EFC is de diversiteit de laatste jaren toegenomen. Mede dankzij de uitbreiding van de EU van vijftien naar zevenentwintig lidstaten. In de landprofielen is deze diversiteit goed terug te zien.



In 2002 bracht het EFC voor het eerst et Europese landschap in kaart. De profielen in de editie 2007 bevatten meer informatie per land en de nieuwe lidstaten zijn toegevoegd. In de profielen worden zaken beschreven als de doelstellingen die foundations mogen najagen, de eisen waaraan moet worden voldaan om een foundation op te richten, en governance en transparantie verplichtingen. Ook wordt dieper ingegaan op de belastingverplichtingen van gever en ontvanger, en eventuele grensoverschrijdende complicaties daarbij. Wat het belastingklimaat betreft blijkt het in Nederland voor fondsen nog altijd relatief goed toeven.



Echt vernieuwende inzichten op het gebied van geefconstructies biedt de studie niet. Daarvoor moet de blik nog altijd richting Amerika gewend worden. De publicatie is gratis downloadbaar. Ook kunnen bij het EFC hardcopy exemplaren besteld worden.

EFC