EFC blij met aanzet voor Europees fondsenstatuut

16 maart 2011

AMSTELVEEN (17 maart) - Het Europese Parlement heeft de Europese Commissie opgeroepen voorstellen te doen voor wetgeving die de rechten en plichten van private organisaties, zoals charitatieve fondsen in Europa moet regelen. Het European Foundation Centre (EFC), de Europese koepel van fondsen, verwelkomt de oproep van het EP om te streven naar een "European Foundation Statue" (EFS) en ziet het als aanzet om de economische en maatschappelijke diversiteit van fondsen binnen Europa beter te waarborgen.

Een Europees statuut moet de bewegingsvrijheid van fondsen op de Europese binnenmarkt bevorderen en belangen van burgers zeker stellen, meent het EFC. De koepel verwacht dat de Europese Commissie in november met concrete voorstellen komt. EFC-directeur Gerry Salole (foto) benadrukt dat de steun van het Europese Parlment in dit stadium van wetsvoorbereiding cruciaal is. De voorstellen voor een Europees fondsenstatuut maken deel uit van een pakket van vijftig maatregelen in het kader van de Single Market Act (SMA), die in 2012 moet worden geïmplementeerd.

Het EFC is nauw betrokken bij de voorbereidingen. De belangenorganisatie representeert volgens Salole een sterke groeimarkt van ruim 110.000 fondsen en goede doelenorganisaties die in Europa alleen al op jaarbasis een bedrag van 100 miljard euro beschikbaar stelt voor het algemeen nut.

Lees de verklaring van het Europese Parlement over een Europees fondsenstatuut.