Toon alles (3)

Eerste Child and Youth Finance International Summit brengt alle partijen bijeen

17 mei 2012, 08:59

AMSTERDAM (17 mei) - Op 3 en 4 april was onze hoofdstad het ontmoetingspunt van de allereerste jaarlijkse Child and Youth Finance International Summit. Een mijlpaal sinds de oprichting van de organisatie in juli vorig jaar. Initiatiefneemster Jeroo Billimoria kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst, waarbij meteen spijkers met koppen werden geslagen. “Deze bijeenkomst is uniek, omdat we alle partijen bijeen hebben gebracht: vertegenwoordigers uit de private, publieke, financiële en civil society-sector en kinderen en jongeren, onze doelgroep.”

Jeroo Billimoria is de oprichtster van diverse organisaties, waaronder Childhelpline International, de Childline India Foundation, MelJol en de Credibility Alliance en Aflatoun (Child Savings International). Ze wordt hierdoor gezien als een lichtend voorbeeld in de wereld van maatschappelijk ondernemen. Na de enorme successen van Childhelpline en Aflatoun, waarmee ze miljoenen kinderen bereikte, zette ze met Child and Youth Finance International (CYFI) de volgende stap: kinderen en jongeren financieel onafhankelijk maken. “Het systeem veranderen kun je alleen door mondiale inspanning”, legt ze uit. “Regeringen zijn geïnteresseerd in cijfers. Met Childhelpline kregen we achttien miljoen telefoontjes en om zulke cijfers kan een regering gewoonweg niet heen. Dezelfde insteek wil ik gebruiken met CYFI.”

“Structurele oplossing voor armoedebestrijding”
Het doel van CYFI is het toegankelijk maken van veilige en betrouwbare financiële diensten voor honderd miljoen kinderen en jongeren in honderd landen in 2015. In dat jaar moeten al deze kinderen toegang hebben tot een eigen spaarrekening. Billimoria: “Onze droom is dat kinderen en jongeren een veilige plek hebben om geld te sparen en dat ze daar zelf zeggenschap over hebben. Dat is volgens ons een structurele oplossing om armoede te bestrijden. Daarmee moet je jong beginnen en daarom richten we ons op kinderen tot achttien jaar. Zo leren ze niet alleen met geld omgaan, ze leren ook welke financiële diensten er zijn en hoe ze een gezonde relatie kunnen opbouwen met de aanbieders daarvan, zoals banken.”

Lange weg
Er is een lange weg te gaan. Bijna vijftig procent van de wereldbevolking heeft geen toegang tot formele, betrouwbare financiële diensten. Als het gaat om jongeren is dat percentage met negentig procent nog veel hoger. Met de Child and Youth Finance International Summit bracht Billimoria honderden stakeholders, leiders en experts van over de hele wereld samen om te brainstormen en ideeën te verzamelen over hoe het doel bereikt kan worden.

“Meer dan een positief resultaat”
“Een groot succes”, zegt Billimoria enthousiast. “Ik had natuurlijk gehoopt op een positief resultaat, maar het is meer geworden dan dat. We hebben ervaringen gedeeld, een gezamenlijke visie gevormd en afspraken gemaakt met grote organisaties als Unicef en Unesco over samenwerking. Iedereen was enorm gemotiveerd. Zeventig jongeren uit veertig landen hadden bovendien de dag ervoor zelf een bijeenkomst, waarvan ze de resultaten kwamen delen. Ze vertelden hun eigen visie en droegen ideeën aan, waarmee de volwassenen vervolgens weer aan de slag konden.”

Uitgenodigd bij G20
Wat er precies is afgesproken wil Billimoria nog niet zeggen (“Als het op papier staat vertel ik je meer, want ik ben erg bijgelovig”), maar een eerste succes is er al: een uitnodiging om bij de lentebijeenkomst van de G20 als enige NGO te komen praten over het doel van CYFI. Een grote stap op de weg naar succes. “Hopelijk volgen er nog meer, want er moet nog veel werk verricht worden als we ons doel in 2015 willen behalen. Maar ik leg de lat altijd opzettelijk hoog, dan bereik je het beste resultaat”, aldus Billimoria.

Klik hier voor een samenvatting van de Child and Youth Finance International Summit.

gerelateerde items