Een week van uitersten

Een week van uitersten
Een week van uitersten
10 juni 2021

Het was een bewogen week in filantropieland, waarin de uitersten van onze sector breed werden uitgemeten in de pers. Laten we beginnen met het slechte nieuws!

Dat kan niemand zijn ontgaan: de mondkapjesaffaire die in de media al een tijdje alle aandacht trekt en waarbij achter de schermen een stichting werd omgewisseld voor een BV. Dan was er nog een activist die stichtingsgeld gebruikte om een privé aankoop te doen. Niet fijn. En vandaag wordt bij de NOS en bij nu.nl de filantropie van de superrijken in de Verenigde Staten gepresenteerd als een vorm van belastingontduiking.

Vrijwel tegelijkertijd pinken we een traantje weg als we lezen dat twee filantropen ‘een historische schenking’ hebben gedaan waardoor de drie populairste leeuwen van Nederland een nieuw verblijf krijgen en in Artis kunnen blijven.
Tegelijkertijd is de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt heel erg blij met de schenking van 10 miljoen euro (‘een ongekend genereus gebaar’) van de familie Vlek voor de renovatie en verbouwing van Museum Prinsenhof.
Tegelijkertijd is daar het Piet Poortman Fonds dat in één keer zijn vermogen van 12 miljoen euro weggeeft aan onder meer de Hersenstichting en de Nierstichting.

Grote ontroering dus, óf juist grote verontwaardiging. Het leek me in alle opzichten een intrigerende week voor Marlies de Ruyter de Wildt, onze DDB Expert Toezicht. In haar column in dit DDB Journaal geeft Marlies haar kijk op de publieke verontwaardiging mét een suggestie voor de toekomst.