Toon alles (2)

Nederland Bedankt: een positieve kijk op de pandemie

3 december 2020, 06:01
Nederland Bedankt: een positieve kijk op de pandemie
Nederland Bedankt: een positieve kijk op de pandemie
Toen de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte in het voorjaar van 2020, kregen Danja Overgaag (1995) en Julien Paul Jukema (1994), beiden net afgestudeerd aan de UvA, een idee. Zij ontwikkelden het plan om een positieve, blijvende herinnering te creëren aan de coronacrisis. Zonder enig budget, met slechts een idee en een laptop, activeerden zij een grote, energieke groep vrijwilligers en maakten ze samen een boek over allerlei bijzondere verhalen en initiatieven die ontstonden tijdens de coronacrisis.
 
De gedachtegang van Overgaag een Jukema: de coronacrisis beheerst al maandenlang de media met vooral negatief nieuws. Juist het feit dat talloze mensen zich op een heel mooie manier hebben ingezet tijdens de coronacrisis, dát heeft de kranten lang niet altijd gehaald. Neem nou de 11-jarige jongen die knuffels uitdeelde aan leeftijdsgenoten met een verstandelijke beperking. Of de hardwerkende vrijwilliger van de Voedselbank. Of de 18-jarige die haar backpackreis afbrak om full-time vrijwilliger te worden voor het Rode Kruis. De Artsen zonder Grenzen-arts die praatjes hield over stress in ziekenhuizen. Of de medewerker van ActionAid die opkwam voor vrouwen door de toename van huiselijk geweld.
 
De 48 helden die in het boek Nederland Bedankt worden geïnterviewd zijn door hun omgeving genomineerd voor een luxe hotelovernachting als dank voor hun inzet. Diverse fotografen hebben het boek verrijkt met portretfoto’s en foto’s van lege steden. De interviews en foto’s worden afgewisseld met columns van Maarten van Rossem, Özcan Akyol, Splinter Chabot, Typhoon, Barbara Baarsma, Rick Brink, Marion Koopmans, Diederik Gommers, Fidan Ekiz, Jan van Zanen, Marit van Egmond en Won Yip, waarin zij beschrijven hoe zij de coronacrisis beleven.
 
Als teken van dank gaat de totale opbrengst van het boek naar Stichting ZWiC. Dit is een steunfonds voor zorgverleners die langdurig ziek zijn geworden door toedoen van corona. 
 
Nederland Bedankt is bedoeld om te laten zien hoe veerkrachtig en solidair mensen zijn in tijden van crisis, zodat we straks met een trots gevoel kunnen terugkijken en we de volgende generatie een compleet beeld geven van deze bizarre, soms surrealistische, maar bovenal bijzondere periode.
 
Nederland Bedankt (9789463725361) verschijnt op 8 december, in hardback en full-color, en is voor € 19,95 verkrijgbaar via uw boekhandel of via deze link .

 
gerelateerde items