Een aandeel in je eigen Universiteit

17 januari 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

In Amerika zijn alumni en bedrijfsleven nauw betrokken bij universitaire instellingen. Een dergelijke traditie kennen we in Nederland nog amper. Als het aan de Universiteiten van Leiden en Maastricht ligt gaat dat veranderen. Er is een plan ontwikkeld om middels het uitgeven van aandelen in de universiteiten te kunnen investeren. Theo Schuyt is hierbij eveneens betrokken.


De Kunsthal in Rotterdam kwam in 2005 al met haar eigen participaties. De Triodos Bank kwam in het afgelopen najaar met het eerste door de overheid erkende Culturele Beleggingsfonds (CB) in Nederland, het Triodos Cultuurfonds. Deze fiscale mogelijkheid bestaat al vanaf 2004 maar tot op heden is hier weinig gebruik van gemaakt . Maar volgens Theo Schuyt binnenkort aldus ook voor universiteiten. Bij het congres ‘Geven voor Weten' is hier eveneens door Marnix van Rij (belastingadviseur Ernst & Young) uitvoerig op ingegaan.

 


Het plan

De universiteiten van Leiden en Maastricht zijn volgens Theo Schuyt, aan het woord in een artikel in de Volkskrant. bezig met het ontwikkelen van een constructie die lijkt op die van de Kunsthal en het Triodos Cultuurfonds. Het plan is om bezittingen als universitaire gebouwen of collecties onder te brengen in een CB en deze tevens een museale bestemming te geven. Het CB geeft hier vervolgens aandelen voor uit. De universiteiten zullen echter nog steeds gebruik kunnen blijven maken van hun bezittingen.

 


De aandeelhouders zullen geen juridisch eigenaar zijn maar verkrijgen wel de financiële en fiscale voordelen. Het voordeel bedraagt minimaal 2,5%. Daarnaast wordt er gedacht aan extra voorrechten voor de aandeelhouders als gebruik van bepaalde universitaire faciliteiten. Alumni en bedrijfsleven die zich betrokken voelen bij de universiteit vormen de primaire doelgroep.

 


Toestemming en uitgifte van de aandelen

De fiscale constructie moet echter eerst op haar culturele merites beoordeeld worden. Het ministerie van OCW zal het voorgestelde Culturele Beleggingsfonds als zodanig dienen te erkennen. Dit akkoord is de basis voor het ministerie van Financiën die vervolgens nog een aantal stringente criteria hanteert voordat de aandelen daadwerkelijk kunnen worden uitgegeven. Hiervoor is dan nog een door het ministerie goedgekeurde bank noodzakelijk die de aandelen met een begeleidende prospectus mag uitgeven.

 


De constructie is in potentie veelbelovend. Het heeft echter nog heel wat voeten in de aarde voordat daadwerkelijk begonnen kan worden met aandelenuitgifte. FM zal in de komende weken en maanden de ontwikkelingen rond de universitaire plannen blijven volgen.