ECSP Informatiebijeenkomst over (quasi-)experimenteel effectonderzoek

ECSP Informatiebijeenkomst over (quasi-)experimenteel effectonderzoek
ECSP Informatiebijeenkomst over (quasi-)experimenteel effectonderzoek
21 januari 2015

Steeds vaker wordt het ECSP door vermogensfondsen benaderd met de vraag om de impact van interventies of projecten te bepalen. Eén manier waarop je met grote mate van zekerheid kunt vaststellen of een project daadwerkelijk impact heeft, is (quasi-)experimenteel effectonderzoek. ECSP ondersteunt prof. dr. Dinand Webbink en de vakgroep Algemene Economie van de Erasmus School of Economics bij de oprichting van een Learning Lab voor (Quasi-)Experimenteel Onderzoek. Op 16 februari vindt de introductie voor vermogensfondsen plaats tijdens de eerste ECSP Informatiebijeenkomst.

Wilt u weten wat (quasi-)experimenteel effectonderzoek is en of het toegepast zou kunnen worden op één van de projecten die u uitvoert of financiert? Deze ECSP Informatiebijeenkomst gaat over dit type onderzoek. De wellicht breder bekende Randomized Controlled Trials (RCT) maken hier onderdeel van uit, maar er zijn andere toepasbare methoden. Vragen die in ieder geval aan bod komen zijn: Wat is een RCT en wat is (quasi-) experimenteel effectonderzoek? Wanneer kun je dit type onderzoek toepassen? Hoe lang duurt zo'n onderzoek? en.... Hoeveel kost het eigenlijk?

Voorbeelden
Tijdens de bijeenkomst leggen prof. dr. Dinand Webbink en prof. dr. Robert Dur aan de hand van concrete voorbeelden uit wat (quasi-) experimenteel effectonderzoek is. Daarnaast zal Nanne Boonstra, Research Manager bij Stichting De Verre Bergen, meer vertellen over de ervaringen van dit vermogensfonds met deze evaluatiemethode. Aan het einde van de Informatiebijeenkomst zult u meer weten over de haalbaarheid en toepasbaarheid van dit type onderzoek om de effectiviteit van uw projecten te bepalen.

Programma
13.30 - 14.00 Inloop met koffie en thee
14.00 - 14.15 Welkom, Michiel de Wilde, directeur ECSP
14.15 - 14.50 Wat is (quasi-)experimenteel effectonderzoek?, Prof. dr. Dinand Webbink
14.50 - 15.00 Q&A
15.00 - 15.20 Voorbeelden van (quasi-)experimenteel effectonderzoek, Prof. dr. Robert Dur
15.20 - 15.30 Q&A
15.30 - 15.50 Ervaringen vanuit het perspectief van een vermogensfonds, Nanne Boonstra
15.50 - 16.00 Q&A
16.00 - 16.25 Ruimte voor vragen en discussie
16.25 - 16.30 Afsluiting
16.30 - 17.00 Borrel

Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met Mirjam Locadia via locadia@ese.eur.nl of 010 408 1281. U kunt zich inschrijven door vóór 6 februari a.s. een email te sturen aan Sofia Gerards: gerards@ese.eur.nl. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.