Toon alles (3)

ECSP-bijeenkomst: hoe technologie filantropie innoveert

10 augustus 2015, 09:28
ECSP-bijeenkomst: hoe technologie filantropie innoveert
ECSP-bijeenkomst: hoe technologie filantropie innoveert
Eind juni bespraken maatschappelijk ondernemers Stef van Dongen (Enviu), Harmen van Doorn (PIF World) en Jeroen van der Sommen (Akvo.org; foto) tijdens een informatiebijeenkomst van het ECSP (Erasmus Centre for Strategic Philanthropy) in Rotterdam innovatieve samenwerkingsmodellen en technologieën voor de filantropische sector. Een beknopte terugblik.  

Stef van Dongen liet zien hoe Enviu online met hulp van communities van experts en geïnteresseerden (de ‘crowd’) oplossingen bedenkt voor maatschappelijke problemen en vervolgens social enterprises helpt opstarten om deze problemen aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is Three Wheels United, een bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de leefomstandigheden van miljoenen tuktuk chauffeurs in India en daarnaast een positieve impact heeft op het milieu.

Crowdsourcing-bureau PIF World, opgericht door Harmen van Doorn, springt in op het veranderende geefgedrag van Nederlanders en biedt non-profit organisaties en sociaal ondernemers een innovatief platform om te laten zien wat zij doen. Dit helpt donateurs (bedrijven, fondsen en individuen) en vrijwilligers om hen gemakkelijk te vinden. Omgekeerd biedt het platforms financiers (zoals vermogensfondsen) ook de gelegenheid om zich te profileren, zodat zij makkelijker vindbaar worden en samenwerking makkelijker tot stand komt.

Tot slot liet Jeroen van der Sommen zien dat Akvo.org allerlei toepassingen ontwikkelt om ervoor te zorgen dat betrouwbare data in ontwikkelingslanden online beschikbaar komen. Zo kan Akvo FLOW gebruikt worden om met behulp van mobiele telefoons data te verzamelen en resultaten te rapporteren. De tool wordt in ontwikkelingslanden onder andere gebruikt door overheden en organisaties in de landbouw en het waterbeheer. Akvo ontwikkelt momenteel ook applicaties om met behulp van een mobiele telefoon bijvoorbeeld waterkwaliteit te meten.

Voor meer informatie over de bijeenkomst en de  presentaties van de sprekers: klik hier.

(Bron: ECSP)
gerelateerde items