ECF reikt tiende Princess Margriet Awards for Culture uit

De laureaten van 2017 worden verwelkomd door Princes Margriet, Princes Laurentien en ECF-directeur Katherine Watson. (Van links naar rechts:  Rien van Gendt, Luc Mishalle, Katherine Watson, Timour Muhidine, Navid Kermani, Princes Laurentien, Princes Margriet, Görgün Taner en Marina Naprushkina. (Foto: Xander Remkes)
De laureaten van 2017 worden verwelkomd door Princes Margriet, Princes Laurentien en ECF-directeur Katherine Watson. (Van links naar rechts:  Rien van Gendt, Luc Mishalle, Katherine Watson, Timour Muhidine, Navid Kermani, Princes Laurentien, Princes Margriet, Görgün Taner en Marina Naprushkina. (Foto: Xander Remkes)
8 maart 2018
Nieuws | | Goede doelen

Hoe maken moedige burgers via cultuur het verschil? Dit thema staat centraal tijdens de tiende editie van de ECF Princess Margriet Award for Culture, op 16 mei aanstaande in Amsterdam. De prijs wordt jaarlijks door de European Cultural Foundation uitgereikt aan inspirerende kunstenaars en instellingen, pioniers die met cultuur een bijdrage leveren aan een meer open en democratisch Europa. Ditmaal gaat de prijs naar het Poolse culturele platform Borderland en de internationale multidisciplinaire onderzoeksgroep Forensic Architecture.
 
De ECF Princess Margriet Award for Culture wordt op 16 mei 2018 in de Stadsschouwburg te Amsterdam uitgereikt, in aanwezigheid van een groot internationaal publiek. Iedere laureaat ontvangt een geldprijs van 25.000 euro. De Award wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Ter gelegenheid van deze viering publiceert de European Cultural Foundation het boek Courageous Citizens. How Culture Contributes to Social Change. Hierin zijn reflecties gebundeld van tien jaar op de bres staan voor cultuur als bron van verandering en inspiratie voor een meer democratisch begrip van Europa. Exemplaren van het boek, dat tijdens de prijsuitreiking op 16 mei wordt gepresenteerd, kunnen nu al gereserveerd worden bij Valiz Publishers.
 
Jury ECF Princess Margriet Award for Culture
De jury van de awards bestond dit jaar uit Tessa Boerman (filmmaker, Amsterdam), Andreas Broeckmann (curator, Leuphana Arts Program, Lüneburg/Berlin), Juan Freire (oprichter, XTribe, EduCaaS, and inViable, Madrid), Ivan Krastev (voorzitter van het Centre for Liberal Strategies, Sofia) en Ruth Mackenzie (artistiek directeur, Holland Festival, Amsterdam en artistiek directeur, Châtelet Theatre, Paris). Volgens de jury kijken winnaars Borderland en Forensic Architecture door een culturele lens naar urgente kwesties in de samenleving van nu, waarin voor hen inclusiviteit en solidariteit in Europa centraal staan.
 
Borderland
Borderland is zowel een stichting (opgericht als ngo in 1990) als een cultureel centrum en plaats van ontmoeting, creatie en reflectie (het Centrum Borderland of Arts, Cultures and Nations, opgericht in 1991). Het platform is gevestigd in Sejny, in het ‘grensland’ van de EU. Deze regio, ver van de grote musea en toeristische attracties van Polen, kent van oudsher culturele diversiteit, maar ook etnische verdeeldheid. De groep brengt culturen die verdwenen zijn op een mooie en ontroerende wijze onder de aandacht van het grote publiek, onder meer met tentoonstellingen en jeugdtheatervoorstellingen. Borderland heeft ook een internationaal bekend klezmer-orkest, (de muzikale traditie van de Asjkenazische Joden in Oost Europa) en ondersteunt uitwisselingen tussen wetenschappers en in de culturele sector. Zij verbindt de eigentijdse cultuur met de rijke tradities van de Oost-Europese regio en slaat zo bruggen tussen generaties, talen en sociale groepen. Op deze wijze legt Borderland de basis voor een cultuur van solidariteit. Meer informatie over Borderland is te vinden op hun website.
 
Borderland, Foundation, Het Dorp van Bruggenbouwers, Krasnogruda 2015, Het Geheim van de Brug. Borderland Foundation. Foto: Cezary Nowak. 
 























Forensic Architecture
Forensic Architecture is een multidisciplinaire onderzoeksgroep binnen Goldsmith University in Londen. Het internationale team van architecten, kunstenaars, filmmakers, politieke wetenschappers, studenten en burgers beoefent een vorm van onderzoek dat meerdere vakgebieden verbindt: architectuur, journalistiek, wetgeving en politiek. Het resultaat is niet een alleen theoretisch betoog maar tastbare toepassing: het onderzoek weet een verscheidenheid aan toeschouwers te raken.
Forensic Architecture analyseert met behulp van innovatieve technologische en esthetische methodes tastbare materie – van pixels tot gebouwen en klimaatgegevens – om de impact van conflicten op de werkelijkheid te duiden. De verhalen die het team hiermee vertelt en visualiseert zijn complex: alle facetten en feiten worden gecombineerd tot een meer compleet verhaal. De met zorg geconstrueerde verhalen worden als museale installaties tentoongesteld en soms in rechtszaken gebruikt door onder meer Amnesty International, ngo’s en de Verenigde Naties.
 

77sqm_9:26min: A composite of Forensic Architecture’s physical and virtual reconstructions of the internet cafe in which the murder of Halit Yozgat on 6 April 2006 occurred. Image: Forensic Architecture, 2017 



Kunst krijgt door de werkwijze van Forensic Architecture een nieuwe invulling: het wordt een manier om intensiever te zien en horen en creëert nieuwe manieren om mensenrechtenkwesties te onderzoeken. Het baanbrekende mediaonderzoek en de innovatieve, kunstzinnige manier waarop de groep uit harde bewijzen sprekende verhalen toont, geeft ook een andere kijk op het potentieel van kunst in het publieke domein. Meer informatie over Forensic Architecture is te vinden op hun website

‘Borderland en Forensic Architecture zien cultuur als een middel om onrecht in de maatschappij aan het licht te brengen, om het verleden opnieuw tot leven te brengen en zo een bijdrage te leveren aan een open samenleving. Tegelijkertijd leren ze ons hoe belangrijk het is om kritisch om te gaan met herinnering en tastbare materie. Daardoor kun je immers de complexiteit van gemeenschappelijke verhalen en verborgen geschiedenissen op een andere manier belichten’, aldus de jury.
 
European Cultural Challenge
Voorafgaand aan de feestelijke prijsuitreiking vindt de eerste editie van de European Cultural Challenge plaats, op 15 en 16 mei in Hotel Arena, Amsterdam. Met deze 24-uurs advocacy bijeenkomst brengt de European Cultural Foundation verschillende groepen samen: laureaten van de ECF Prinses Margriet Award, partners, onderzoekers, stichtingen, ontvangers van een ECF beurs, mediamakers en beleidsmakers. Zij gaan aan concrete casussen werken die positieve verandering door cultuur ondersteunen. Met de Challenge verbindt de European Cultural Foundation changemakers uit heel Europa met elkaar en levert daarmee een bijdrage aan een open, inclusief en democratisch Europa. De resultaten van de bijeenkomst variëren van het bedenken van culturele oplossingen en campagnes tot het ontwikkelen van advocacy advies. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden. 
 
2/2